Parcul memorial gândit în amintirea celui mai grav accident feroviar din istoria României. 1.000 de oameni au pierit în dezastrul de la Ciurea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei şedinţe solemne a Guvernului la Iaşi în An Centenar, promise de autorităţile judeţene, oficialii Consiliului Judeţean organizează în preajma zilei de 1 Decembrie evenimente care stârnesc numeroase discuţii.

Consiliul Judeţean organizează în perioada 29 noiembrie -1 decembrie mai multe de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi Zilei Naţionale a României. Astfel, în prima parte a zilei de joi, 29 noiembrie, în programul CJ apare evenimentul de la Parcul Memorial Ciurea 1917 –„Plantare 1000 de stejari în memoria celor 1000 de victime ale accidentului feroviar de la Ciurea din 31 decembrie1916/13 ianuarie 1917“. Manifestarea a stânit numeroase discuţii mai ales în rândul consilierilor judeţeni PNL, care au condamnat acţiunea de plantare în condiţiile meteo actuale. „E clar, acţiunea e una de imagine. Copacii aceştia nu se vor prinde dacă sunt plantaţi la temperaturi negative“, a declarat recent Marius Danga, consilier judeţean. 

Şeful CJ, Maricel Popa, a declarat în dimineaţa zilei de joi, 29 noiembrie, că astăzi la Ciurea va avea loc doar o slujbă de pomenire a celor decedaţi în tragicul accident feroviar, iar plantările de tei şi stejari au avut loc săptămâna trecută, când, de asemenea, au fost temperaturi foarte scăzute. Tot joi, la Bârnova, are loc „plantarea unui brad în curtea bisericii, locul unde este înmormântat Ion Inculeţ- preşedintele Sfatului Ţării“.

„Stejarii plantaţi în acest parc vor aminti peste ani de cele aproape 1000 de victime ale tragicului accident feroviar din 31 decembrie 1917, dar şi de eroismul soldaţilor noştri care şi-au dat viaţa acum 100 de ani pentru îndeplinirea visului Marii Uniri“, a declarat prefectul Marian Şerbescu.

Parc Memorial Iaşi

Accidentul de la Ciurea din noaptea de 31 decembrie 1916 /1 ianuarie 1917 (potrivit calendarului pe stil vechi) este considerat una dintre cele mai mari catastrofe feroviare din istoria României. La 10 kilometri distanţă de Iaşi, au murit în jur de 1.000 de oameni şi doar 300 au supravieţuit după ce un tren plin cu refugiaţi a deraiat şi s-a răsturnat. Cauzele exacte care au dus la producerea accidentului nu au fost stabilite niciodată, deoarece a lipsit o anchetă oficială.

Programul dedicat Centenarului anunţat de Consiliul Judeţean mai cuprinde vineri, 30 noiembrie, un concert al Filarmonicii Moldova Iaşi dedicat Zilei Naţionale a României. Tot vineri, de la ora.100, la  Teatrul Luceafărul va fi lansat Ansamblul Folcloric al Judeţului Iaşi, care va susţine un spectacol în care vor fi invitaţi Patricia Lauş, Ana-Maria Ababei, Claudia Martinică, Constantin Bahrin, Dan Doboşi, Sorin Filip, Maria Murgoci, Ştefan Cigu, Horaţiu Cigu şi Matilda Pascal Cojocăriţa. Sâmbătă, 1 Decembrie, la Palatul Culturii va avea loc, de la ora 16.00, un spectacol de muzică şi dansuri populare, dar şi un concert susţinut de Filarmonica Moldova Iaşi şi un moment de lansare de lampioane în memoria victimelor Primului Război Mondial.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite