Pacienţii internaţi la Spitalul mobil de la Iaşi, nevoiţi să stea în frig. Temperatura scade până la 17 grade în interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Mobil de la Leţcani, jud. Iaşi  FOTO Andrei Luca
Spitalul Mobil de la Leţcani, jud. Iaşi  FOTO Andrei Luca

Variaţiile de tensiune provoacă întreruperi ale instalaţiei de încălzire. Unii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Iaşi spun că, dacă ar fi alte soluţii de internare, spitalul de milioane de euro ar trebui închis.

Pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 şi internaţi la Spitalul Modular de la Leţcani, judeţul Iaşi, sunt nevoiţi să stea în unele momente în frig. Oficialii spun că din cauza variaţiilor de tensiune, temperatura scade în interior de la 21-22 de grade până la 18-17 grade. 

Frigul este greu de suportat atât de personalul medical, cât şi de pacienţi, iar perioada următoare va reprezenta un adevărat test pentru cei care sunt nevoiţi să stea în unitatea medicală de la Leţcani. Meteorologii anunţă temperaturi negative. 

Unii oficiali spun că, dacă ar fi alte soluţii de internare, spitalul de milioane de euro ar trebui închis.

„Evident că nu este o situaţie de normalitate acolo. Dacă ar fi după mine, şi am avea locuri la Terapie Intensivă în alte unităţi medicale, am interna oamenii la alte spitale. Până am rezolva problema căldurii, nu am interna oameni acolo. Dar nu suntem în această situaţie", a spus Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi, într-o declaraţie citată de Ziarul de Iaşi. 

Acesta a adăugat faptul că reţeaua unităţii medicale, aşa cum a fost ea configurată, încă de la început a avut nişte disfuncţionalităţi. 

„Am identificat cauza împreună cu reprezentanţii EON. Am alocat în plenul CJ sumele necesare pentru Agenţia Euronest, achizitorul şi proprietarul spitalului, sumele necesare pentru cumpărarea unor stabilizatoare care să asigure în perioada de fluctuaţii, o tensiune constantă, astfel încât să nu mai aibă loc aceste decalibrări ale sistemului de încălzire. Ele au loc din ce în ce mai rar, dar au loc în continuare", a adăugat Marius Dangă.

Conducerea Agenţiei Euronest, achizitorul şi proprietarul spitalului, spune că există soluţii pentru spitalul de 13 milioane de euro. „Sunt acolo şi aeroterme de mare capacitate care asigură energia termică atunci când există fluctuaţii. S-a încheiat şi un contract cu o firmă din Iaşi ce asigură asistenţa 24 de ore din 24", a declarat Alina Popa, reprezentant al agenţiei. 

Cu toate acestea, potrivit Ziarului de Iaşi, pacienţii şi medicii au stat şi câteva ore fără căldură. De exemplu, în urmă cu două zile, o altă avarie la instalaţia de căldură a stârnit panică atât în rândul personalului, cât şi al pacienţilor, după ce, mai mult de două ore, încălzirea s-a oprit.

Mentenanţa trebuia să fie asigurată de firma turcă de la care a fost achiziţionat spitalul mobil, dar, potrivit presei locale, echipa nu se descurcă cu problemele apărute. Aşa că proprietarul spitalului a fost nevoit să angajeze personal care să înveţe să rezolve problemele apărute. 

La Spitalul Modular de la Leţcani, jud. Iaşi, au apărut mai multe probleme de-a lungul timpului, inclusiv cu funcţionarea aparaturii medicale şi asigurarea oxigenului. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Chemări la violenţă fără precedent în SUA. „Fiţi gata de război. Vom obţine preşedintele pe care-l vrem sau vom muri“

Creşterea pensiilor cu 40% votată de PSD a fost declarată constituţională. CCR a respins sesizarea Guvernului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite