Moartă revendicată în sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudele unei ieşence au chemat Poliţia la bară după ce femeia a fost înhumată fără ca familia să fie anunţată. Judecătorii i-au dat dreptate mamei şi fiicei Garoafei Grigoraş, moartă în decembrie 2007, şi au decis să primească 100.000 de lei daune morale.

Lucreţia Moisei povesteşte că fiica ei, Garoafa Grigoraş (39 de ani), a plecat de acasă în noiembrie 2007. „Îmi tot spunea că o să plece în Italia sau Spania. A venit să-şi ia şi lucrurile de acasă, iar fetiţa ei a rămas cu mine. M-am gândit că nu şi-a găsit serviciu şi că nu mă poate suna. Pentru că vroiam să deschid succesiune după soţul meu şi nu a dat niciun semn, în aprilie m-am dus la Secţia II“, îşi aminteşte Lucreţia Moisei.


Aici, femeia a aflat cu stupoare că fiica ei a murit în decembrie 2007, într-un adăpost improvizat din zona Canta, unde locuiau mai mulţi boschetari, iar în februarie 2008 a fost îngropată în cimitirul „Petru şi Pavel“.


Alcoolemie record


„Ea a avut o depresie după ce a divorţat şi după ce a murit şi soţul meu. Era angajată la un chioşc de ziare şi doar de câteva ori a lipsit de acasă, spunând că doarme la nişte prietene“, povesteşte mama Garoafei Grigoraş.


Ulterior, femeia a aflat că fiica ei a făcut stop cardiac, iar legiştii au stabilit că avea o alcoolemie de 4,35 la mie. Ancheta făcută de Poliţie şi Parchet a arătat că femeia nu a fost ucisă, iar soluţia i-a fost comunicată unui boschetar care a anunţat decesul. După necropsie, Insitutul de Medicină Legală (IML) a trimis o adresă la Secţia II ca să afle dacă femeia are rude care pot lua cadavrul. Oamenii legii au răspuns că „în urma verificărilor s-a constatat că nu are aparţinători legali“. Astfel, IML a trimis o adresă la Primăria Iaşi şi femeia a fost înhumată.


„I-au găsit toate actele asupra ei, iar pe buletin era trecută adresa unde locuim şi noi. Nimeni nu ne-a dat un telefon sau nu a venit la poartă. Dacă nu era ea şi îngropau o altă persoană? Dacă a fost ucisă? Nu şi-au făcut datoria!“, spune printre lacrimi Lucreţia Moisei. Astfel, mama Garoafei Grigoraş şi fiica ei de 12 ani au dat în judecată Poliţia Iaşi şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi au cerut câte 50.000 de lei daune morale.


După ce judecătorii au admis cererea în 2009, colegii de la Tribunal au casat sentinţa. Anul acesta însă, Judecătoria a admis din nou acţiunea şi a obligat Poliţia şi MAI să plătească în solidar câte 50.000 de lei. „Am făcut demersuri pentru ca decizia instanţei să fie investită cu formulă executorie“, a spus Ştefan Damian, avocatul Lucreţiei Moisei. Poliţia a făcut recurs. Procesul va fi reluat în octombrie.

Garoafa Grigoraş

image

__________________

Poliţia se spală pe mâini şi nu vede prejudiciul

Poliţia ieşeană spune că nu era obligată prin lege să anunţe membrii familiei de moartea Garoafei Grigoraş, deşi femeia a fost îngropată în baza adresei trimisă de Secţia II la IML.


„IPJ a arătat că Poliţia Română nu are atribuţii în înştiinţarea rudelor  persoanelor decedate despre decesul acesteia, decât numai dacă aceste persoane au fost reclamate ca fiind dispărute“
, spun şefii Poliţiei în cererea de recurs aflată la dosar. 


Mai mult, oamenii legii spun că rudele Garoafei Grigoraş nu au anunţat dispariţia. De asemenea, ei susţin că daunenele sunt prea mari. „Apreciem că admiterea de către prima instanţă în totalitate a pretenţiilor exagerate ale reclamantei este nelegală şi netemeinică, nefăcând dovada existenţei unui prejudiciu“, spun reprezentanţii IPJ.


Lucreţia Moisei susţine însă că nu caută să se îmbogăţească. Vrea doar ca cei vinovaţi să plătească pentru că fiica ei nu a avut parte de o înmormântare creştinească. „A fost îngropată ca un câine. Când am ridicat capacul sicriului am văzut că nici măcar nu avea haine“, a spus femeia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite