Labirintul vinului. Pivniţe care ascund istoria viticulturii în România FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul oenolog Cristian Buburuzanu, în unul din rondourile beciului
Inginerul oenolog Cristian Buburuzanu, în unul din rondourile beciului

În Dealul Copoului din Iaşi, sub roţile grăbite ale maşinilor, se ascunde un tunel vechi de piatră, un labirint subteran cu hrube şi rondouri. Beciul  are două intrări şi traversează strada în subteran la 18 metri adâncime.

Tunelul ascuns de ochii curioşilor a fost ctitorit de academicianul Valeriu Cotea. Student în anul IV la Universitatea de Agronomie, ieşeanul şi-a propus să extindă pivniţa folosită de filantropul român Vasile Adamachi pentru conservarea legumelor şi să folosească beciul pentru lucrările de cercetare ale Laboratorului de Oenologie.


Vezi mai multe imagini din beciul din Copou

Inginerul Cristian Buburuzanu, la intrarea în beci
Placa cu numele constructorilor tunelului din Copou
Tunelul din Copou

Academicianul a unit pivniţa lui Adamachi cu beciurile de peste stradă, unul construit de vornicul Ilie Kogălniceanu şi extins de fiul său şi unul, de către Mihail Sadoveanu. Săpăturile au durat trei ani, 1971-1974, iar munca titanică a fost dusă de cinci meşteri, dintre care şi un fântânar rom.

„După o trudă minerească, cu vreo 300 metri de săpături subterane, evacuare greoaie a pământului cu un butoi tras de un cal pe un traseu dificil, beciul Adamachii fiind la adâncime de 18 metri iar al lui Sadoveanu la 12 metri, într-o noapte din 1974, săpătorii îşi anunţau fericiţi profesorul strigând: «Am reuşit!». Ajunseseră, nu uşor, în beciul Kogălniceanu", relatează istoricul Ion Mitican în articolul „Copoul subpământen".

Citeşte şi: Labirintul misterios de 600 de ani de sub Palatul Culturii FOTOGALERIE

VIDEO Beci supraetajat, vechi de câteva secole, în centrul Iaşiului. Vezi la ce folosea pivniţa FOTO

Academicianul a unit cele două incinte subterane şi a construit un tunel lung de 300 de metri, lat de 1,8 metri şi înalt de 2,2 metri care traversează strada Breazu, făcând legătura între beciul lui Vaslile Adamachi din dreptul Laboratorului de Oenologie şi Muzeul „Mihail Sadoveanu“ de peste stradă.

Unul din rondourile beciului

Zidurile de piatră ale beciului relatează istoria cercetărilor vini-viticole. Sute de sticle de vin alături de butoaie şi damigene sunt înşiruite de-a lungul pereţilor, atent etichetate cu numele cercetătorilor, studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori. Temperatura constantă de 9 grade Celsius şi umiditatea reglată de mucegaiul de pe pereţi conservă perfect vinul din butoaie.

Conform ghidului nostru, inginerul oenolog Cristian Buburuzanu, tunelul nu este deschis vizitelor publicului. „Beciul este un spaţiu de depozitare şi conservare al vinului pe care nu-l comercializăm. Au acces doar studenţii însoţiţi de profesorii lor şi personalul academic", ne-a spus inginerul enolog.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite