Iaşi: Portret/Ciprian Moraru: „Din poet am vrut să devin gangster“
0Foloseşte umorul drept panaceu şi este dispus să accepte orice provocare a vieţii care l-ar putea propulsa cu un pas înainte.
Ciprian Moraru sau Don Machiavelli, aşa cum este cunoscut prin târg, este omul cu farsele, cel care, prin intermediul unei emisiuni TV, intră în casele ieşenilor în fiecare weekend pentru a le arăta că viaţa poate fi şi altfel. Pentru el, umorul este o formă de luptă împotriva vulgărităţii omniprezente şi a frustrărilor cu rădăcini adânci în copilărie.
Motto-ul lui este „Scapă din turmă!“
„M-am născut într-un ghetou, iar acolo copiii, de la 12 ani o luau pe calea răului. Deviza mea este «Scapă din turmă», iar prin umor am încercat să redirecţionez răul şi violenţele din copilărie“, susţine Ciprian, aluzie la faptul că a venit pe lume în Podu Iloaiei şi că primii ani de viaţă i-a trăit într-un mediu deloc lipsit de imagini crude. Şi-a urmat deviza, iar în clasa a V-a a ajuns la Iaşi, la Colegiul „Costache Negruzzi“. Trecerea a fost destul de bruscă pentru elevul care nu era genial, dar care „avea sclipiri“. Porecla Don Machiavelli i se trage de la profesoara de limba română, Camelia Gavrilă, care l-a întrebat în timpul unei ore cum se numeşte personajul principal din „Moara cu noroc“.
„Nu prea ştiam şi încercam să fabulez, iar când m-a întrebat şi ce a furat, i-am răspuns: «A furat tot ce a putut lua». Atunci s-a enervat şi mi-a spus: «Măi, tu eşti Machiavelli!». De atunci toţi au început să-mi spună aşa“, îşi aminteşte Ciprian. „Bufonul clasei“ a încercat să afle cât mai multe despre Machiavelli, iar de aici a făcut o pasiune pentru Renaştere.
O vreme l-a atras şi poezia, dar a renunţat repede la versuri. „Din poet am vrut să devin gangster, ca să scap de sărăcie, aşa că după terminarea liceului am plecat în Germania, văzută de români pe-atunci ca noul El Dorado. Am plecat cu valul de tâlhari, viitori mafioţi şi prostituate“, povesteşte Ciprian. A muncit în Hamburg, la o firmă turcească şi după un an s-a întors în ţară. Avea bani, dar ceva îi lipsea.
De la şofer la showman
A decis să urmeze o facultate şi a ales limba spaniolă, mânat şi de povestea personajului Lazarillo de Tormes, transformat aproape în idol. Prima dată a picat admiterea cu 3,84, dar nu s-a dat bătut. „M-am pus cu burta pe carte şi anul următor am intrat. În timpul facultăţii am redevenit fiinţă şi tot atunci am prins gustul televiziunii“, susţine Ciprian.
În televiziune a intrat ca şofer, apoi a fost reporter, iar acum este realizatorul emisiunii de divertisment „Savarina de Weekend“. „Divertismentul este hidrocarbura care mă face să merg înainte. Este adevărat că nu toţi gustă farsele mele, din zece oameni unul se supără“, precizează ieşeanul. Viaţa i-a arătat însă şi cum e în pielea celui păcălit.
„M-am dus la cantină la Agronomie să mănânc, iar la un moment dat s-au aşezat la masa mea câţiva indivizi care au început să-mi reproşeze: «E frumos ce-ai făcut? Din cauza poantelor tale râde tot cartierul de mama mea. Nu vrem să facem mizerie aici, te aşteptăm afară». Mi-a rămas şniţelul în gât şi timp de câteva minute nu am ştiut ce să fac. Într-un final am decis să ies afară, şi mi-au strigat: «Camera ascunsă!»”, îşi aminteşte Ciprian.
Nu ştie cât va mai face divertisment, dar este hotărât să nu mai apară pe sticlă după ce împlineşte 45 de ani. „Nu voi mai face mult timp «Savarina». Nu vreau să îmbătrânesc urât. Părerea mea este că oamenii trecuţi de 45 de ani nu prea mai au ce căuta pe sticlă“, încheie Don Machiavelli.
profil
născut. 29 septembrie 1980, Iaşi.
studii. Facultatea de Litere, Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi.
familie. Mai are o soră.
întrebări şi răspunsuri
Cine a fost prima victimă a farselor tale?
Tatăl meu. Avea o iritaţie, iar eu i-am înlocuit unguentul cu crema de ars bătături. Două săptămâni nu am mai dormit acasă.
Ce anume te inspiră atunci când concepi „Savarina de Weekend?”
Mă inspir din ceea ce văd în jurul meu. Încerc să surprind strada în toată splendoarea ei şi, în general, ciulesc urechile la tot ce înseamnă lumea reală.
Cum va putea fi salvată societatea actuală?
Salvarea va veni de la o generaţie care este pe cale de apariţie, eu fiind primul ei exponent. Este vorba de baby-gangsta’ - gangsterul cu suflet de copil. El iubeşte şi luptă în acelaşi timp.
ce-i place: Îi place muzica rap, este fascinat de criminalii în serie şi nu ratează documentarele despre războaie, paranormal sau cataclisme. De asemenea, îi plac jocurile video. „Mă atrage tot ceea ce-mi solicită sau îmi hrăneşte inteligenţa. Îmi plac oamenii cu un dezvoltat simţ al umorului, cei inteligenţi“, spune Ciprian.
ce nu-i place: Nu suportă mitocănia, neloialitatea şi politica. „Politica e o cucoană meschină, care coboară din limuzina de lux o dată la patru ani, ne aruncă nişte firmituri, apoi ne trânteşte portiera în nas“, susţine Ciprian. De asemenea, nu are încredere în „hoţpătar“ şi mecanicul auto.