Iaşi: Constantin Puşcaşu - Joacă alături de Nicolas Cage (PORTRET)
0Actorul de la Naţionalul ieşean susţine că şcoala românească de teatru încă mai are potenţialul de a face performanţă peste hotare.
Pasiunea pentru teatru nu a avut-o din copilărie, aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii actorilor. Dorinţa de a urca pe scenă a început să se nască din adolescenţă, de când a văzut la televizor momente cu Amza Pellea şi Toma Caragiu.
Din 1991 „Ticu“ Puşcaşu s-a dezlipit cu greu de scena Naţionalului ieşean. A debutat cu rolul „Hamlet“ din piesa lui Ion Băieşu, „Nu muriţi la întâmplare“. De atunci a jucat în peste 50 de piese de teatru, printre favoritele sale clasându-se, de departe, cele semnate de William Shakespeare.
Unele dintre cele mai memorabile reprezentaţii ale sale au fost, de altfel, în rolul lui Lysander, din „Visul unei nopţi de vară“ sau Orsino din „A douăsprezecea noapte“, piesă a cărei regie a fost semnată de Beatrice Rancea.
Scena Teatrului Naţional i-a devenit o a doua casă de douăzeci de ani dar, cu toate acestea, încă mai vorbeşte cu pasiune despre meseria sa. Acesta este de părere că Iaşiul încă mai are de dat nume mari în domeniul actoriei.
„Şcoala românească de teatru şi film este recunoscută. Singura barieră care ne opreşte să lucrăm în străinătate este limba. Ne rezumăm acum doar la roluri de est-europeni, de oameni care nu sunt vorbitori nativi de limba engleză“, spune actorul. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul celei mai noi producţii cinematografice hollywoodiene în care a fost distribuit. În cel mai nou film în care personajul principal este interpretat de Nicolas Cage, Constantin Puşcaşu va interpreta un rol episodic. Actorul ieşean va juca rolul unui personaj din Europa de Est.
Al doilea film din carieră
„Chiar primele mele replici din film sunt în limba rusă. După aceea vorbesc în engleză, dar o engleză mai stricată. Chiar ei m-au rugat să nu vorbesc foarte corect“, spune Puşcaşu. Cu toate că are zeci de ani de experienţă jucând pe scenă alte diferite caractere, ieşeanul spune că a avut emoţii atunci când a trebuit să intre în pielea personajului în faţa camerelor de filmat. „Am avut emoţii pentru filmarea de la Bucureşti, dar am făcut faţă“, zâmbeşte actorul. Acesta se află la cel de-al doilea proiect cinematografic din carieră. Debutul şi l-a făcut în lungmetrajul „Tanti“, regizat de Şerban Marinescu. În pelicula românească ieşeanul joacă alături de Mircea Silaghi şi Cosmina Păsărin.
Profil
Născut. 31 octombrie 1967, la Iaşi.
Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi, 1994, la clasa prof. Geta Angheluţă - Sergiu Tudose.
Familie. Este căsătorit.
Ce-i place
Actorul ieşean este foarte ataşat de meseria sa, de rolurile pe care le-a jucat până acum şi de colegii din Teatrul Naţional. Îi plac mult şi animalele,
în special câinii.
Ce nu-i place
Atunci când se face un casting pentru un film pe realizatori îi interesează o anumită figură. Pentru rolul din „Ghost Rider“ eu am trimis portofoliul la o agenţie de profil şi am avut noroc, dar noi, cei din provincie, ajungem foarte greu la un astfel de casting.
Întrebări şi răspunsuri
Ce rol veţi avea în „Ghost Rider 2“?
Rolul meu este unul episodic şi a fost filmat la studiourile Castel Film din Bucureşti. Eu am avut doar două zile de filmare, deoarece nu este un rol foarte mare. Tot ce pot spune este că decorul pentru scenele mele este un birou.
L-aţi întâlnit pe Nicolas Cage în persoană?
Din păcate, nu am filmat scene cu Nicolas Cage, dar am avut ocazia să-l cunosc la una dintre petrecerile organizate de echipa de filmare. Este o persoană foarte plăcută, lipsită de morgă. Nu a lăsat niciodată impresia că e un superstar. Este foarte deschis cu lumea.