FOTO CFR a refuzat bariera de la locul carnajului. Cumplitul accident feroviar de la Iaşi, un cocktail între inconştienţă, indecizie şi subfinanţare crasă
0
Toţi cei 11 ocupanţi ai unei maşini Volkswagen Sharan au pierit duminică la Iaşi, într-unul dintre cele mai grave accidente rutiero-feroviare petrecute în ultimii zece ani în România. Drama de la Iaşireaduce în actualitate o problemă gravă: investiţiile neglijabile în infrastructura de cale ferată.
Automobilul a fost strivit de trenul personal Iaşi - Dorohoi la trecerea cu calea ferată dinspre localitatea Uricani, situată în spatele fabricii Antibiotice.
Poliţiştii au emis o concluzie fără echivoc: vina aparţine în totalitate şoferului, un bărbat în vârstă de 40 de ani, care nici măcar n-ar fi schiţat o urmă de frână înainte de a se angaja să treverseze calea ferată dublă.
Trecerea nu este prevăzută cu bariere, dispozitive de semnalizare acustice sau luminoase, ci doar cu semnul rutier Crucea Sfântului Andrei. Un accident foarte grav a avut loc în acelaşi loc în martie 2012, când toţi cei trei ocupanţi ai unei maşini Dacia Duster au murit în condiţii similare.
Dincolo de vinovăţia clară a şoferilor neatenţi, primarul comunei Miroslava reclamă condiţiile execrabile de la pasaj: dalele denivelate, vizibilitatea redusă din cauza vegetaţiei neîngrijite şi lipsa unui sistem electric de avertizare.
Oficialii CFR, pe de altă parte, încearcă să arunce orice urmă de vină în curtea administraţiei locale. „Sucursala CREIR (n.r. - Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii) Iaşi a solicitat Primăriei Miroslava, la sfârşitul anului 2011, desfiinţarea acestei treceri la nivel. Reprezentaţii locali au respins propunerea Sucursalei CREIR Iaşi, menţionând că acest pasaj asigură accesul la proprietăţile private ale locuitorilor din satul Uricani, terenurile fiind amplasate după calea ferată. CNCF CFR SA face precizarea că, în general, lovirile la trecerile la nivel cu calea ferată, conform statisticilor realizate, se produc din cauza nerespectării de către conducătorii auto a indicatoarelor rutiere şi din cauza neasigurării acestora la trecerile la nivel“, a precizat Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CNCF CFR SA.
"CFR nu mai investeşte nimic, doar ştie să adune"
Solicitarea CFR a fost trimisă ca urmare a dării în folosinţă, la aproximativ un kilometru mai departe, a unui pasaj rutier construit peste calea ferată, parte a şoselei de centură a Iaşiului. Pe de altă parte, cererea a fost replică la un demers iniţiat de primăria Miroslava cu doi ani înainte.
„N-am cum să desfiinţez trecerea. Ce fac cu oamenii? Ei trec pe acolo cu căruţe, tractoare şi alte utilaje, care nu sunt permise pe şoseaua de centură. Drumul pe acolo există de dinainte de calea ferată, iar eu am făcut cerere la CFR din 2009 să instaleze o barieră. Dar ei nu mai investesc nimic, doar ştiu să adune. Am nivelat noi pasajul la un moment dat, dar au venit şi au stricat ce-am făcut, au zis că nu e treaba noastră. Până în anii ’80-’90, era barieră acolo, aveau şi cantonier care o îngrijea, dar e dezastru acum“, a replicat Dan Niţă, primarul comunei Miroslava.
Potrivit edilului, instalarea unei bariere s-ar ridica la 150.000-200.000 de euro şi ar deservi un trafic zilnic estimat la 100-150 de vehicule. Una dintre scuzele oficialilor CFR invocate în martie 2012 este că traficul la trecerea spre Uricani este prea mic pentru a justifica o asemenea cheltuială.
Pe de altă parte, la nivelul judeţului Iaşi există aproximativ 110 de treceri la nivel cu calea ferată, marea majoritate a acestora în zone cu trafic intens. În jur de 85% nu sunt semnalizate decât cu Crucea Sfântului Andrei.
8.000 de kilometri de cale ferată, scadenţi la reparaţii capitale
În ultimii cinci ani, zeci de persoane şi-au pierdut viaţa la Iaşi în accidente rutiero-feroviare. Cel mai grav a fost cel din august 2009, în localitatea Scânteia, când 14 ocupanţi ai unui microbuz au murit striviţi de tren.
Poliţia Iaşi spune că face tot ce poate: în 2013 au fost ridicate în judeţ 154 de permise auto şi au fost date 2.306 de amenzi şoferilor pentru „nerespectarea semnalelor acustice şi luminoase“.
Chiar şi acolo unde există bariere şi şoferi responsabili se produc incidente grave. Un TIR a fost la un pas să fie lovit de tren iarna trecută la pasajul BJATM, care face legătura între Păcurari şi Dacia, cele mai populate cartiere ale municipiului Iaşi. Autovehiculul a rămas blocat pe şine zeci de minute după deschiderea barierelor din cauza craterelor dintre linii şi a faptului că zăpada nu fusese îndepărtată.
Oficialii CFR au recunoscut într-o intervenţie publică din august 2013 că infrastructura de cale ferată din România este la pământ, motiv pentru care viteza medie a trenurilor a scăzut până la 43 de kilometri la oră, cu 20 de kilometri mai puţin comparativ cu 1989. „Aproape 25% din podurile şi podeţele care sunt în administrarea infrastructurii au durată de viaţă depăşită. Astfel că, în prezent, circa 8.000 de kilometri de cale ferată sunt scadenţi la reparaţii capitale“, a declarat atunci Sorin Mândruţescu, preşedinte CA al CFR SA. Cu toate acestea, CFR are bani acum doar pentru a reabilita 22 de kilometri.
Drama de la Uricani
Cea mai grea lovitură în urma accidentului de acum două zile a primit-o familia Lupu, din satul Glodenii Gândului, care va duce la groapă trei rude, fata - Ionela Lupu (22 de ani), fiul acesteaia - Robert (5 ani), dar şi fratele tinerei, Andrei (14 ani).
„În loc să pregătim mesele pentru a mânca împreună, noi le-am pregătit pentru a ne pune pe ele copiii morţi. Mi-am pierdut fata, băiatul şi nepotul în câteva minute. Mergeau la cules de vie pentru a strânge un ban şi, din neatenţia şoferului, ei nu mai sunt printre noi. Bani să-i îmbrăcăm, să-i înmormântăm creştineşte şi să le facem o pomană nu avem. Fata mea mergea la muncă pentru a strânge bani, să repare soba din casă, care iarna nu poate fi folosită deoarece scoate fum“, a spus Constantin Lupu, un bărbat aflat într-o maşină din faţa celei lovite de tren.
Mai puteţi citi:
Maşină lovită de tren la ieşirea din Iaşi. Trei oameni au murit
CFR cheltuie 1,4 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii curente la linia de cale ferată














