Cum s-a dublat peste noapte preţul celui mai înalt catarg cu tricolor din România. Primarul Chirica: „Pot apărea surprize“
0Consilierii locali ieşeni au decis să dubleze suma alocată pentru ridicarea catargului de 41 de metri din zona centrală a oraşului.
Într-o şedinţă a Consiliului Local Iaşi programată miercuri, 27 iunie, majoritatea aleşilor au votat suplimentarea proiectului „Amplasare drapel naţional - scuar intersecţia strada Palat-mal stâng Bahlui“ cu aproape 400.000 de lei. Deşi drapelul lung de 6 metri şi lat de 4 metri flutură la Iaşi de duminică, 24 iunie, în jurul fundaţiei catargului este încă şantier.
Săpăturile făcute de muncitorii Tar MV SRL, firma desemnată să ridice catargul, au arătat că zona este una inundabilă, iar pentru stabilitatea catargului de 41 de metri este nevoie acum de piloni foraţi.
„Săpătura generală a descoperit reţele de canalizare abandonate. Când s-a declanşat săpătura, s-a găsit şi reţea de canalizare care inunda, era plină cu apă, toată incinta. Multe dintre investiţiile care s-au făcut de-a lungul timpului, recent vorbind, toată zona pe care noi am construit a fost cu case. Zona construită, nouă, a presupus iniţierea altor trasee de canalizare şi multe dintre ele au fost construite în lungul străzii Splai Bahlui, celelalte au fost abandonate, inundate, lucru care ne creează în continuare surprize”, a susţinut primarul Mihai Chirica, într-o intervenţie în plen.
În acest context, pentru finalizarea investiţiei începute în primăvară s-a cerut majorarea contractului de la 410.000 lei la aproape 800.000 de lei, însă nu toţi consilierii locali au susţinut proiectul de hotărâre.

Steagul a fost înălţat în zona Podu Roş, în apropiere de centrul Iaşiului
Consilierii locali liberali au transmis că acest proiect avea un studiu geotehnic făcut de la început, când s-au aprobat indicatorii tehnici ai investiţiei. „De ce nu s-a descoperit atunci, la primul studiu faptul că acolo există umplutură de pământ, că pânza freatică este sus, iar în momentul de faţă ne-am trezit cu această notă de comandă suplimentată“, a întrebat liderul consilierilor locali liberali, Eduard Boz. Replica a venit de consilierul local PSD Gabriel Surdu, om de afaceri care are numeroase proiecte imobiliareîn derulare: „Prin foraje nu se identifică întotdeauna, ceea ce ulterior, prin săpătură se descoperă. Forajul nu este un indicator tehnic pentru construcţia realizată. Riscurile sunt la orice pas, sapi undeva, dai de vestigii şi nu mai poţi pune drapelul acolo“.
Totodată, primarul Mihai Chirica a adăugat: „Surprizele se pot ţine lanţ, când începi săpăturile. Exemplu este proiectul de la Hala Centrală, unde am dat de vestigii pe care a trebuit să le conservăm“.
Pe de altă parte, unii consilieri locali PSD au cerut ca şi în alte zone din Iaşi să fie amplasate steaguri, iar municipalitatea a anunţat că deja a comandat 100 de drapele care vor fi montate în oraş, dar înălţimea lor nu va avea mai mult de şapte metri.
Catargul din Podu Roş este considerat de Primăria Iaşi cel mai mare din ţară, având 41 de metri. Catargul va fi luminat pe timp de noapte. Investiţia nu a fost primită cu entuziasm de toţi ieşenii, prezenţa catargului fiind taxată pe reţelele de socializare. „Nu cred ca era necesar o asemenea epatare a naţionalismului. Se puteau face şi alte investiţii în afara de asta. Parca semănăm cu Funar de la România Mare“, a comentat Mihai Tibireac pe pagina de socializare a primarului Mihai Chirica.