Ce ascund unele dintre cele mai vechi şi rare cărţi din România, păstrate la Iaşi. Volume de acum 400 de ani, expuse pe rafturile bibliotecii de la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de cărţi rare, în ediţie limitată, se află pe rafturile bibliotecii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Unele volume au peste 400 de ani de la editare şi sunt păstrate în condiţii speciale.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi se poate mândri cu o bibliotecă unică în ţară. În anul 2012, în cadrul Institutului de Anatomie s-a inaugurat Muzeul Cărţii Medicale de Patrimoniu. Este o sală care impresionează prin eleganţa mobilierului de epocă, dar mai ales prin cărţile-tezaur. Pe rafturi sunt aşezate cu grijă şi păzite cu sfinţenie cărţile cele mai valoroase pe care le poate avea medicina. 

Sunt peste o sută de volume vechi care stau mărturie cu privire la progresele care s-au făcut în medicină până în zilele noastre. Muzeul de Carte Veche reuneşte cărţi din toate disciplinele medicale: de la botanică, zoologie, farmacie, anatomie, precum şi medicină dentară.

„În Muzeul de Carte Veche este un Tratat de Botanică foarte frumos, iar Universitatea are în el o comoară. Sunt cărţi de farmacie, botanică, atlase de anatomie cu o vechime de secole. Sunt cărţi ţinute în condiţii speciale ca să le asigure o viaţă cât mai lungă. O parte dintre cărţile de anatomie au fost aduse de către profesorul Iancu, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în domeniu. Ne bucurăm că am reuşit să ne conservăm trecutul atât de bine şi ne mândrim cu aceste cărţi vechi“, spune Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală din Iaşi. 

Donaţii de la marii medici ai României 

La UMF se găsesc cărţi rare, unele scrise cu litere chirilice, multe au schiţe ale corpului uman, fotografii vechi şi reprezintă o comoară pentru Universitate. De departe, una dintre cele mai atractive cărţi este „Atlasul de Anatomie a Corpului Uman în mărime şi în stare naturală“ al lui Weber Moritz Ignaz, medic şi profesor de anatomie patologică şi comparată la Universitatea din Bonn. Volumul editat în 1850 la Düsseldorf conţine nu mai puţin de 84 de planşe şi texte explicative, litografii ale tuturor elementelor anatomice ale corpului uman. Majoritatea cărţilor au fost primite ca donaţii chiar de la medici.

  „Colecţiile speciale cuprind adevărate biblioteci ale profesorilor. Sunt volume care reprezintă donaţia profesorului Gheorghe Demetriade, fondatorul Şcolii de Dermatologie de la Iaşi, donaţia Gr. T. Popa, donaţia profesorilor Vasile Răşcanu şi Ion Iancu“, spune prof. Viorica Scutariu, directorul Bibliotecii Centrale UMF Iaşi. 

Sunt volume care au şi peste 400 de  ani de la apariţie. Cea mai veche carte din biblioteca de la UMF Iaşi se numeşte „Unicul TOM de răspunsuri şi întrebări medicale“. Aceasta este mândria profesorilor de la medicină.

„Este o carte care a fost editată în 1607, deci are peste 400 de ani de la apariţie. A fost tipărită la Frankfurt, este în limba latină, e o carte de medicină, o carte foarte utilă pentru toţi medicii din acea vreme“, spune Ovidiu Balan, muzeograf la Muzeul de Istoria Medicinei din cadrul UMF Iaşi.  Mândria bibliotecii o reprezintă însă o carte apărută la Iaşi care se intitulează „12 învăţături folositoare pentru tinerele mame“.

„Este un volum scris cu litere chirilice care a fost cartea de căpătâi pentru femeile din acea vreme. Aceasta este cea mai valoroasă carte românească. A apărut la Iaşi în 1827 şi aparţine autorului Nicolae Chiriacopol“, mai spune muzeograful Ovidiu Balan. 

Tezele medicilor, expuse în bibliotecă

Muzeul Cărţii Medicale de Patrimoniu conţine şi un fond vechi de medicină dentară, care cuprinde atlase de anatomie şi radiologie dentară. De asemenea, aici sunt incluse tezele şi lucrările medicilor ieşeni din perioada 1907-1939. „Este interesantă evoluţia tematică a acestora în timp, de la subiecte generale, cum ar fi igiena gurii şi a dinţilor, abordată în 1907, până la teze cu subiecte mult mai complexe care vizează abordări interdisciplinare, teme ce au fost abordate după 1925. Toate acestea ilustrează progresele pe care le-a făcut învăţământul medical stomatologic, încă dinaintea înfiinţării Facultăţii de Stomatologie, în 1945, ca secţie distinctă în cadrul Universităţii de Medicină din Iaşi“, mai spune prof. Viorica Scutariu. 

Cărţile nu pot fi răsfoite de publicul larg

Colecţionarii şi medicii sunt conştienţi de valoarea pe care aceste cărţi o dau bibliotecii. Volumele valorează zeci de mii de euro, însă nimeni nu ia în calcul să le vândă. Consideră că istoria pe care o au în spate este inestimabilă.  Ca să le păstreze în stare impecabilă, volumele sunt ţinute la o temperatură şi o umiditate constante. În plus, cărţile sunt ţinute sub cheie şi pot fi admirate doar în cadrul unor evenimente deosebite, cum ar fi ziua porţilor deschise.

Studenţii medicinişti au acces mai des la ele. „Mi se par foarte diferite, sunt exemplare unice. Imaginile s-au păstrat foarte bine, fotografiile, schiţele sunt foarte reuşite. Este benefic pentru noi să vedem cum a evoluat medicina“, spune una dintre studentele de la Medicină. Reprezentanţii bibliotecii vor însă ca de aceste cărţi să se bucure şi publicul larg. În acest sens, şi-au propus să scaneze volumele vechi, astfel încât să poată fi accesibile online. 

Vă mai recomandăm:

Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi" din Iaşi votată pe primul loc în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite