Cât cheltuieşte un fumător într-un an. Motivul pentru care nu poate renunţa la viciu nici atunci când rămâne fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii înrăiţi cheltuiesc peste 5.000 de lei pe an pentru a-şi asigura nicotina zilnică FOTO Getty
Fumătorii înrăiţi cheltuiesc peste 5.000 de lei pe an pentru a-şi asigura nicotina zilnică FOTO Getty

Un sfert dintre adulţii din România vor fi afectaţi începând de miercuri, 16 martie, de intrarea în vigoare a legii privind interzicerea fumatului în spaţiile publice. Măsura ar putea să ducă la reducerea numărului fumătorilor, aşa cum scumpirea tutunului din ultimii ani n-a reuşit s-o facă.

Un studiu realizat de IRES la începutul acestui an a relevat faptul că un sfert din adulţii din ţara noastră se declară fumători. Acelaşi studiu releva şi sumele pe care românii le cheltuiesc pentru a-şi asigura nicotina zilnică. Potrivit studiului, citat de Hotnews, 26% din fumători cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal.

Fumătorii care au nevoie de cel puţin un pachet de ţigări pe zi sunt consideraţi de specialişti ca fiind fumători înrăiţi. Un calcul simplu arată că persoanele care se încadrează la această categorie ajungă să dea pe tutun sume exorbintante, raportat la salariul minim pe economie din ţara noastră.

La un preţ mediu de 15 de pentru un pachet de ţigări, fumătorii ajung să cheltuiască 450 de lei într-o lună pentru a-şi satisface acest viciu. Mergând mai departe cu calculele, reiese că, într-un an, din buzunarul unui român ies în jur de 5.400 de lei pentru ţigări. Suma reprezintă jumătate din preţul unei maşini la mâna a doua. Sau salariile minime pe economie pe o jumătate de an.

Scumpirea ţigaretelor sau introducerea avertismentelor de pe pachetele de ţigări nu au avut efectul scontat în ceea ce priveşte scăderea numărului de fumători din România.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, psihologul Bogdana Bursuc explica de ce românilor le este atât de greu să se lase fumat. „Cu cât dependenţa este mai mare cu atât e mai greu să te laşi. Asta pentru că fumătorii înrăiţi trec prin foarte multe neplăceri fizice în primul rând. Cu toate acestea, procesul de renunţare la fumat poate dura foarte mult chiar şi dacă nu eşti un fumător înrăit. Sunt, spre exemplu, persoane care s-au lăsat de fumat la 30 de ani deşi s-au apucat de fumat în adolescenţă. Primii ani sunt clar de plăcere. Iar la început, există mirajul că te poţi lăsa oricând, ceea ce este fals, pentru că în acele momente se instalează dependenţa. Chiar şi adolescenţii spun că se pot abţine când sunt cu părinţii, dar la şcoală fumează în fiecare zi. În astfel de situaţii, vorbim deja de dependenţă de nicotină”, spunea specialistul.

Începând de mâine, 16 martie, în toate spaţiile închise din România fumatul va fi interzis. Acest lucru, consideră iniţiatorii legii, ar putea duce la scăderea numărului de fumători, dar şi la o mai bună protecţie a nefumătorilor care frecventează barurile, cluburile sau cafenelele.

Citeşte şi:

Normele de aplicare a legii antifumat, excesiv de dure: restricţii aplicate balcoanelor şi teraselor în aer liber


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite