VIDEO Vadu Dobrii iese din izolare cu două drumuri moderne. Noua şosea din Ţinutul Pădurenilor intră în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Iernile grele au făcut adesea imposibil accesul în Vadu Dobrii, una dintre cele mai izolate aşezări din Ţinutul Pădurenilor. Două drumuri care urcă spre aşezarea din munţi vor intra în şantier.

Utilajele au fost aduse în zonă, iar în următoarele zile vor începe lucrările de modernizare a 10 kilometri de drum în comuna Lunca Cernii de Jos.

Investiţia estimată la patru milioane de lei este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, iar cel mai important sector va fi drumul care urcă spre Meria şi Vadu Dobrii.

DC 94 C, pe tronsonul Lunca Cernii de Jos – Meria, va fi modernizat pe o lungime de 4,5 kilometri. Anul trecut, un sector de 2,5 kilometri al aceluiaşi drum a fost asfaltat.

Astfel, vor mai rămâne de reabilitat circa 8 kilometri de drum de munte, între Meria şi Vadu Dobrii. Modernizarea acestui sector va fi realizată după finalizarea lucrărilor la prima jumătate din drum, susţine primarul Liviţuc Lupulescu.

La Lunca Cernii de Jos, vor mai intra în şantier şi 2,5 kilometri ai DC 100 B spre Valea Babii, doi kilometri de drum vicinal între satul Negoi şi cătunul Căpăţâni şi un kilometru între satul Meria şi cătunul Dosul Odăilor.

„În interiorul satelor, mai ales de-a lungul văilor, circulaţia se desfăşoară pe drumuri nemodernizate, în cea mai mare paret cu îmbrăcăminte provizorie. Drumurile studiate prezintă o stare avansată de degradare, cu gropi şi făgaşe, cu denivelări cauzate mai ales de anotimpurile cu zăpadă şi ploi, când din cauza scurgerii apelor de pe platforma drumurilor se produc degradări continue. Pietruirea nu are o grosime constantă, zestrea existentă fiind redusă. Se impune atât realizarea unei îmbunătăţiri adecvate a condiţiilor de circulaţie şi a suprafeţelor de rulare, cât şi mărirea capacităţii portante”, se arată în documentaţiile proiectului.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Un alt drum modern va urca la Vadu Dobrii
Şi drumul Topliţa – Vălari – Vadu Dobrii va fi transformat într-o şosea modernă. Proiectul, estimat la peste opt milioane de lei, prevede modernizarea drumului comunal DC 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii, în lungime de 13 kilometri. Drumul comunal 103 A este asfaltat din Topliţa până la marginea satului Vălari. În localitatea învecinată, Cernişoara Florese, a rămas acoperit cu piatră pe un sector de circa cinci kilometri, iar de la capătul satului aflat într-o vale a Ţinutului Pădurenilor, se afundă în pădure, rămânând un drum de pământ, aproape inaccesibil autoturismelor. Conform proiectului, drumul va fi asfaltat şi dotat cu rigole şi podeţe. Investiţia este derulată de comuna Bunila, de care aparţine satul Vadu Dobrii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Alte două drumuri de pământ din zonă vor fi modernizate prin acelaşi program: DC 111 A Bunila – Cernişoara Florese şi DC 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca.

Imagine indisponibilă

Vadu Dobrii, aflat la 60 de kilometri de Hunedoara, se numără printre cele mai izolate sate din judeţ, deşi în trecut era o localitate prosperă, învecinată unor mine de fier şi apoi unei unităţi militare antiaeriene. Mai multe drumuri legau satul aflat la peste 1.100 de metri altitudine de celelalte cătune din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Au devenit aproape impracticabile în ultimele decenii, iar din această cauză, Vadu Dobrii a rămas izolat, astfel că în prezent mai puţin de 10 oameni locuiesc permanent aici.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Dezastrul defrişărilor în Ţinutul Pădurenilor se vede din satelit. Cum arată muntele lăsat fără pădure

VIDEO Splendoarea naturii din Ţinutul Pădurenilor. Codrii seculari înconjoară cele mai izolate sate de munte

FOTO Pe urmele minelor de fier din Transilvania. Cinci locuri de neuitat din ţinutul de poveste al pădurenilor


 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite