Video Povestea celei mai vechi uzine electrice din Valea Jiului. Clădirea de epocă a fost jefuită şi ruinată VIDEO
0
Cea mai veche uzină electrică din Valea Jiului a fost construită în Vulcan. Clădirea ei a a fost ruinată complet în ultimele decenii.
Municipiul Vulcan nu are niciun monument istoric, însă unele dintre clădirile sale puteau fi incluse pe lista monumentelor de patrimoniu. În Vulcan, a fost construită cea mai veche uzină electrice din Valea Jiului, însă aproape nimic nu a mai rămas din ea.
GALERIE FOTO - RĂMĂŞIŢELE UZINEI
VIDEO - RUINELE UZINEI DIN VULCAN
În primii ani ai secolului XX, oraşele miniere din Valea Jiului se aflau într-o expansiune accelerată de investiţiile în exploatările miniere şi de construcţia căii ferate a cărbunelui, inaugurată în 1870, pentru a lega regiunea de magistrala feroviară a Transilvaniei, care traversa valea Mureşului, între Arad şi Alba Iulia.
Barajul uriaş din Valea Jiului, abandonat înainte de finalizare, după două decenii de muncă FOTO
Două centrale electrice de mici dimensiuni funcţionau în Vulcan şi Petroşani, însă creşterea producţiei şi a populaţiei localităţilor miniere a impus construcţia primei mari uzine electrice.
Uzina electrică din Vulcan. ADEVĂRUL
„Situaţia Vulcanului, dezvoltarea rapidă a exploatărilor, posibilitatea de a alimenta cu cărbuni mărunţi cazanele au condus la hotărârea autorităţilor de a se construi în Vulcan centrala electrică. Aceasta urma să acopere necesităţile de alimentare cu energie a întregii zone dinspre Vulcan spre estul Văii Jiului. Lucrările de construcţii au început în anul 1909, pe malul drept al Jiului. În luna februarie a anului 1910, noua centrală a fost inaugurată”, relatează publicistul Marian Boboc, autor al mai multor cărţi despre istoria Văii Jiului.
Ruinele uzinei electrice. ADEVĂRUL

O societate din Budapesta a furnizat echipamentele necesare funcţionării centralei. Cazanele sale erau alimentate cu cărbune, transportat de la staţia finală a funicularelor minei Vulcan.
De aici, vagoneţii treceau pes un pod de lemn deasupra clădirii, până în locun în care erau descărcaţi în silozurile acesteia. Apa necesară funcţionării uzinei era pompată din râul Jiu. Uzina ajunsese la o putere de 18 MW şi asigura energia electrică pentru marile unităţi miniere din zonă şi pentru funcţionarea iluminatului şi alimentării cu electricitate a oraşelor Vulcan, Aninoasa şi Petroşani.
A dispărut după 1990
În aceeaşi perioadă din primii ani ai secolului XX, alte uzine electrice care funcţionau cu cărbune au fost construite la Hunedoara (15 MW) şi Gurabarza (15 MW) pentru a asigura energia în centrele metalurgice. Şi tot la începutul secolului trecut a fost pusă în funcţiune, pe valea Govâjdiei, prima hidrocentrală din regiunea Hunedoarei, folosită pentru nevoile zonei miniere Ghelari. În anii următori, a fost construită o uzină electrică şi la Lupeni.
Ruinele din Vulcan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Industrializarea regiunii şi planul de electrificare accelerate după Al Doilea Război Mondial au impus construirea primelor mari centrale electrice în regiunea Hunedoarei – termocentralele Paroşeni (Valea Jiului) şi Mintia (Deva), urmate de salbele de hidrocentrale de la poalele Retezatului şi de pe valea Streiului.
În Valea Jiului, din anii 50, Termocentrala Paroşeni a preluat sarcinile vechilor uzine electrice, care au fost abandonate treptat, în timp ce clădirile lor de epocă şi-au pierdut utilitatea.
Datorită istoriei şi arhitecturii lor, unele dintre ele puteau fi incluse printre monumentele istorice ale Hunedoarei. Nu a fost cazul clădirii din Vulcan, a cărei soartă a fost pecetluită după 1990.
„Fosta uzină, dar şi alte clădiri la fel de vechi din împrejurimile ei, au fost jefuite şi distruse treptat, fără ca nimeni să mai fie interesat de soarta lor. Au furat instalaţiile, fierul, apoi cărămida. În fiecare an, tot mai puţin rămâne din ea. Acum mai vedem doar scheletul de beton”, arată unul dintre localnici.
Autorităţile locale din Vulcan susţin că nu sunt şanse pentru salvarea de la dispariţie a vechii uzine, însă speră ca terenurile virane ocupate de clădire şi de alte ruine aflate în împrejurimi, unele private altele din domeniul public, să devină atracyive pentru investitori.
Vă recomandăm să citiţi şi:













