FOTO Reparaţii capitale la Gara Brad, monument istoric din secolul al XIX-lea. Un detaliu important a fost uitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara din Brad se află în şantier. FOTOGRAFII: Raul Florin Matei.
Gara din Brad se află în şantier. FOTOGRAFII: Raul Florin Matei.

Gara municipiului Brad a intrat în reparaţii capitale, iar potrivit constructorilor, până în iulie 2017 clădirea monument istoric va fi renovată complet. Spre nemulţumirea localnicilor, proiectul a omis un aspect important.

Lucrările de renovare a gării din Brad, unul dintre cele mai importante proiecte demarate în ultimii ani în municipiu, au avansat, iar potrivit informării afişate de constructor, au ca termen de realizare luna iulie a anului 2017.

Un detaliu omis din proiect îi nemulţumeşte pe localnici: nu va fi restaurată, deocamdată, anexa clădirii din secolul al XIX-lea, şi ea având o valoare istorică.

„Sunt recunoscător celui care a decis să facă ce trebuia de mult făcut şi a alocat fonduri acestui colţ de istorie. În continuare, am să-l rog ca cetăţean al acestui loc să ducă lucrul până la capăt şi să nu omită faptul că acestă gară este un complex arhitectonic, iar din componenţa lui fac parte sau ar fi trebuit să fie incluse şi alte clădiri secundare. De exemplu, corpul de clădire din imediata apropiere, din dreapa gării. Această construcţie nu a fost prinsă în lista de investiţii a CFR-ului. Este o clădire deosebită din punct de vedere arhitectonic, cu patru turnuleţe, în aceeaşi linie de arhitectură cu clădirea învecinată a gării. Clădirea secundară se află într-un stadiu avansat de degradare, ar fi păcat să devină moloz. Voi face un memoriu CFR-ului şi îi voi ruga să găsească resurse suplimentare pentru a reda viaţa acestei cădiri”, spune Raul Florin Matei, autorul unui memoriu adresat CFR, în care solicită completarea investiţiei.

gara brad 2017

Lucrările de renovare efectuate la gara din Brad au demarat în luna decembrie, iar proiectul a cărui valoare a fost estimată la peste un milion de lei prevede reparaţii şi consolidări la exteriorul şi interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, iluminat, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.), lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, precum şi lucrări la instalaţiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general şi de siguranţă, potrivit CFR Infrastructură.

gara brad 2017

Reparaţii capitale după mai mult de un deceniu
Gara din Brad a fost construită la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi este considerată o bijuterie din punct de vedere al detaliilor arhitecturale. Anul trecut, localnicii din Brad au lansat o petiţie în care au solicitat autorităţilor reabilitarea gării. „Este un monument de arhitectură de importanţă locală, iar starea sa actuală este una de degradare avansată, clădirea fiind în paragină de peste 12 ani. Toate demersurile administraţiei publice locale, de peste 10 ani, pentru reabilitarea clădirii de către proprietar, şi anume Compania Naţionala de Căi Ferate CFR SA, au rămas fără ecou sau doar simple promisiuni. Gara din Brad este o adevărată capodopera arhitecturală, unică la noi în ţară, o construcţie asemănătoare existând în Tirol (Austria). Prin semnarea petiţiei ne sprijiniţi în a atrage atenţia asupra acestui monument aflat în pericol şi a determina proprietarul si instituţiile competente la reabilitarea lui”, transmiteau iniţiatorii unei petiţii adresate Guvernului României şi CFR, prin care au atras atenţia asupra stării de degradare a imobilului.  Gara din municipiul Brad este monument istoric de categoria B. În judeţul Hunedoara numai Gara Simeria mai are acest statut.

gara brad 2017

Vă recomandăm şi:

FOTO Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut în secolul al XIX-lea

Castelul Corvinilor a atras admiraţia unor artişti faimoşi ai secolelor trecute, iar gravurile realizate de aceştia, păstrate de-a lungul timpului, spun o parte din povestea fascinantă a monumentului.

10 locuri bizare în Castelul Corvinilor. Mărturii neobişnuite despre cel mai impresionant edificiu din vestul României

Castelul Corvinilor a devenit una dintre destinaţiile favorite ale amatorilor de istorie medievală. Vechi de şase secole, monumentul oferă vizitatorilor săi nenumărate legende, iar unele dintre încăperile şi locurile sale sunt cu totul neobişnuite.

Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ardelean care a visat unirea Moldovei şi Munteniei sub numele Dacia

Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite