Cum arată viitorul "generației messenger". Cu sau fără diplomă de Bac, vor deveni șomeri cu acte în regulă.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualii absolvenți vor deveni șomerii de mâine
Actualii absolvenți vor deveni șomerii de mâine

Anul trecut peste 1.800 de absolvenți de clasa a XII-a din județul Hunedoara au îngroșat rândurile șomerilor. Anul acesta avem peste 2.900 de absolvenți de clasa a XII-a care nu au reușit să-și ia Bacalaureatul. Pe fondul unei creșteri a ratei șomajului este greu de crezut că aceștia vor găsi de lucru.

Eșecul de la examenul de Bacalaureat din acest an, se va răsfrânge și asupra ratei șomajului. ȘI asta deoarece,cei aproximativ 2.900 de absolvenți care nu au reușit să obțină diploma de Bacalaureat se vor îndrepta spre o piață a muncii în care și cei cu studii și experiență găsesc cu greu un job. În acest context e de așteptat ca foarte mulți să-și depună actele pentru șomaj.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM, absolvenţii în vârstă de peste 16 ani, care într-un interval de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj în cuantum de 250 de lei. Tot ce trebuie să facă este să se înscrie ca persoană în căutarea unui loc de muncă în evidenţele Agenţiei în raza căreia îşi are domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvirea şcolii. Dacă în acest termen absolventul nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, atunci poate beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Pentru înscrierea în evidenţele AJOFM este nevoie de întocmirea unui dosar care trebuie să cuprindă: copii după actul de absolvire, certificatul de naştere, certificat de căsătorie (după caz), carte de identitate, adeverinţă de la medicul de familie, certificat fiscal şi un dosar plic. Dacă solicitantul nu şi-a găsit loc de muncă în termen de 60 de zile, dosarul va fi refăcut iar lista actelor necesare este completată şi de o declaraţie pe propria răspundere în care să declare că nu urmează o altă formă de învăţământ superioară celei pentru care i se întocmeşte dosarul de şomaj. Indemnizaţia de şomaj este de 250 de lei – 50 la sută din valoarea indicatorului de referinţă (500 de lei), sumă de care solicitantul beneficiază pe parcursul a şase luni. „Dacă în această perioadă absolventul care beneficiază de indemnizaţie de şomaj îşi găseşte un loc de muncă, primeşte o primă de instalare în valoare de 500 de lei. De asemenea, dacă îşi găseşte un loc de muncă la 50 de kilometri distanţă de localitatea în care îşi are domiciliul, beneficiază de suma de o mie de lei. Dacă îşi găseşte un loc de muncă la 50 de kilometri distanţă de localitatea de domiciliu şi dacă îşi mută domiciliul, atunci primeşte 3.500 de lei. Singura condiţie în toate cele trei cazuri este ca persoana respectivă să facă dovada că rămâne angajat la acea firmă pe o perioadă de un an”, au precizat reprezentanţii AJOFM.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite