Zece componente pentru maşini pe care nu trebuie să le cumpărăm niciodată de la atelierele de dezmembrări auto
0Parcurile de dezmembrări auto sunt căutate de şoferii care vor să-şi cumpere elemente de caroserie, motoare, cutii de viteze, jante şi elemente de interior, dar pot reprezenta şi cel mai mare coşmar pentru aceştia dacă achiziţionează piese nepotrivite.
Mulţi şoferi apelează la atelierele de dezmembrări auto pentru a cumpăra piese la mâna a doua pentru că sunt mai ieftine, dar există anumite componente auto care trebuie achiziţionate doar dacă sunt originale, pentru că altfel şoferul se poate trezi că acestea se strică foarte repede şi, în plus, îi pun în pericol şi siguranţa. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea.
Ambreiajul
Este general ştiut că un kit de ambreiaj nu este deloc ieftin, astfel că mulţi proprietari de maşini preferă să îl cumpere la mâna a doua, însă de cele mai multe ori aceasta nu se dovedeşte o alegere prea inspirată.
”La câteva luni după ce l-au montat, şoferii constată că diverse componente ale kitului de ambreiaj s-au defectat şi sunt nevoiţi să îl schimbe din nou şi, în plus, să plătească iar manopera. Când e vorba de ambreiaj, trebuie să se monteze doar piese noi, iar acelaşi lucru trebuie făcut şi cu volantul. Dacă este pus unul cumpărat de la second hand s-ar putea ca şoferul să aibă surpriza extrem de neplăcută de a constata că îi trepidează întreaga maşină”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Pompa de înalta presiune
La maşinile diesel, piesa care se defectează cel mai des este pompa de înaltă presiune, în special din cauza motorinei de proastă calitate şi a întreţinerii care lasă de dorit. Conducătorii auto constată că pompa începe să piardă combustibil pe la garnitură, după care cedează cu totul. Pentru că o pompă nouă este destul de scumpă, recomandat este să o recondiţionaţi pe cea de pe maşină. Nu cumpăraţi o pompă folosită pentru că vă veţi trezi că se strică foarte repede şi atunci veţi fi forţaţi să cumpăraţi una nouă.
Discurile de frână
După cum bine se ştie, piesele ce ţin de sistemul de frânare sunt printre cele mai vândute la second hand, pornind de la plăcuţe, discuri, furtune şi etriere. ”Este o greşeală să faceţi ceea ce fac mulţi şoferi. Nu este de joacă când vine vorba de frână şi coşmarul oricărui conducător auto este să apese frâna în timpul deplasării, iar aceasta să nu funcţioneze. Dacă vorbim de discurile de frână, acestea se pot crăpa dacă sunt achiziţionate la mâna a doua, uneori şi la câteva luni după montare. De aceea, dacă discurile s-au uzat, este bine să cumpăraţi altele noi”, susţine Florin Marin Bogdan.
Suspensiile
Amortizoarele maşinii sunt extrem de importante, chiar dacă mulţi conducătri auto nu le dau o prea importanţă. Suspensiile pot fi cumpărate şi de la atelierele de dezmembrări auto, însă trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să nu fie ruginite şi să fie întregi, fără urme de tăieturi. Chiar şi aşa pot apărea surprize neplăcute. Deşi la prima vedere par în regulă, în timpul deplasării şoferul poate constata că scârţâie şi, mai rău, nu îşi fac treaba la denivelări sau când nimeriţi cu maşina într-o groapă. Cel mai bine este să cumpăraţi suspensii noi pentru a nu avea dureri de cap.
Pivoţii
Specialiştii recomandă ca niciun element de direcţie, suspensie sau frânare care are garnituri de cauciuc să nu fie cumpărat la mâna a doua. ”Cauciucul îmbătrâneşte în timp, asta dacă nu a avut de suferit în urma folosirii maşinii sau dimpotrivă, a rulării doar câteva zile pe an. La pivoţi această problemă se întâlneşte cel mai des. Dacă cauciucul este uzat, pivoţii încep să bată, după cum bine şoferii ştiu, aşa că cel mai bine este să cumpăraţi de la început alţii noi”, punctează Florin Marin Bogdan.
Filtrele
La atelierele de dezmembrări auto se poate găsi aproape orice de vânzare. Printre acestea se numără şi filtrele de aer, de polen şi cele de carburant. Recomandarea evidentă a specialiştilor este să nu vă aventuraţi să cumpăraţi astfel de filtre la mâna a doua pentru că vă riscaţi sănătatea, dar şi să defecteze ale componente ale maşinii, cum sunt pompele de infecţie sau injectoarele, iar costurile reparaţiilor nu vor fi deloc mici. Filtrele folosite au materialul filtrant îmbâcsit sau chiar putrezit, astfel că cel mai bine este să achiziţionaţi altele noi.
Pompa de apă
De regulă, când suntem nevoiţi să schimbăm distribuţia, un mecanic priceput ne va sfătui să înlocuim şi pompa de apă. ”Sub nicio formă să nu cumpăraţi una second hand. Aceasta se strică, de regulă, foarte repede şi veşi avea surpriza să constataţi că aveţi scurgeri la maşină sau chiar aceasta se blochează. Nu faceţi rabat la bani într-o astfel de situaţie pentru că vă veţi complica inutil şi cumpăraţi o pompă nouă”, detaliază Florin Marin Bogdan.
Turbocompresorul
Este ştiut că turbina unui motor nu este deloc ieftină, iar mulţi proprietari de maşini nu îşi permit să cumpere una nouă. Cert este că nici achiziţionarea uneia la mâna a doua de la un atelier de dezmembrări auto nu este o soluţie. Cel mai bine este să o recondiţionaţi pe cea de la maşină, urmând să primiţi şi garanţie dacă se va defecta. Dacă alegeţi să cumpăraţi una la mâna a doua, nu veţi afla decât după ce o veţi monta pe maşină dacă trage aşa cum ar trebui să o facă sau dacă scoate fum sau nu.
Radiatorul
Din diverse motive, radiatorul se poate sparge. Într-o astfel de situaţie avem trei variante: îl recondiţionăm pe cel de pe maşină, cumpărăm un radiator second hand sau achiziţionăm unul nou. ”Dacă cumpăraţi un radiator la mâna a doua, puteţi constata după montare că şi acesta este fisurat. Recondiţionarea nu este întotdeauna o soluţie pentru că vă puteţi trezi că problema reapare după o anumită perioadă de timp. Cea mai bună soluţie este să cumpăraţi un radiator nou după codul de la caroserie, ca să fiţi sigur că se potriveşte şi, în plus, aveţi şi garanţie la el dacă se defectează după un anumit interval de timp”, precizează Florin Marin Bogdan.
Caseta de direcţie
Gropile şi denivelările de pe şoselele din România reprezintă o problemă majoră pentru şoferi, care sunt nevoiţi constant să înlocuiască diverse componente auto. Una dintre acestea este caseta de direcţie. Unii şoferi preferă să o cumpere la mâna a doua, dar aceasta se poate dovedi o soluţie de scurtă durată pentru că fiind folosită, ne putem trezi cu aceeaşi problemă ca şi la caseta de direcţie pe care am înlocuit-o iniţial. Achiziţia unei noi casete de direcţie nu este de preferat pentru că preţul ei nu este unul de neglijat, astfel că cea mai bună soluţie este să o recondiţionaţi pe cea existentă. Veţi primi garanţie la lucrare, iar costurile vor ajunge cam la jumătate comparativ cu achiziţia unei casete de direcţie noi.