VIDEO Cinci variante năstruşnice de a refolosi bidoanele din plastic. Cum se face uscătorul pentru bureţi de bucătărie
0Aflaţi cum vă puteţi confecţiona, cu minimum de efort şi cu costuri practic inexistente, cinci dispozitive foarte utile în viaţa de zi cu zi. Tutorialul video alăturat vă poate fi de real ajutor sau măcar vă poate descreţi puţin frunţile graţie modului neconvenţional de a înţelege reciclarea deşeurilor.
În orice gospodărie – ba aproape în orice maşină – găseşti mereu câteva bidoane din plastic goale care, invariabil, vor ajunge la gunoi. Înainte de a le arunca, însă, vă recomandăm cinci metode neconvenţionale (am putea zice chiar năstruşnice) de refolosire a acestora pentru a contrui o serie de dispozitive practice.
Şi cum se ştie că o mie de vorbe nu fac cât câteva imagini, anexăm acestui pseudo-ghid şi un tutorial video (realizat de userul Thaitrick şi postat pe canalul lui de YouTube) care vă lămureşte ce-i de făcut.
Metoda 1: Spălător portabil de mâini
Una dintre marile provocări, atunci când sunteţi la un picnic la pădure, este spălatul pe mâini. Cum în multe zone nu există nicio sursă de apă curentă sau nici măcar un pârâiaş, trebuie să impovizaţi.
Un bidon din platic de 5 litri poate deveni, foarte uşor, o sursă de „apă curentă cu robinet”, pentru asta fiind nevoie doar să-i faceţi, în două secunde, o simplă gaură în lateral, la circa 1-2 centimetri de fund. Apa din recipient nu va curge decât dacă deşurubaţi puţin capacul bidonul. Atunci când capacul este strâns bine, curgerea se va opri. În acest mod puteţi controla lejer jetul de apă.
Metoda 2: Apă curentă pentru căţel
Dacă locuiţi la curte şi se întâmplă să lăsaţi căţelul singur câteva zile, o problemă destul de mare este să-i asiguraţi acestuia apa necesară. Dacă hrana sub formă de bobiţe rezistă fără probleme, apa are „prostul obicei” să se evapore, aşa că se poate întâmpla ca animalul să ajungă să fie însetat.
Un „automat” de apă făcut în câteva minute dintr-un bidon din plastic de doi litri poate fi soluţia la îndemână pentru a salva situaţia. Pentru asta, trebuie să aşezaţi vasul de apă al câinelui pe un loc drept, aproape de un zid sau de un gard. Umpleţi cam trei sferturi castronul câinelui, apoi aşezaţi un bidon plin cu apă, cu gura în jos, la nivelul suprafeţei apei. Veţi vedea că dacă gura bidonului atinge suprafaţa avei din vasul căţelului, apa nu mai curge.
Cinci metode de a refolosi bidoanele din plastic
Bidonul poate fi fixat pe zid sau gard cu ajutorul a două cercuri simple din tablă (sau chiar din sârmă), una (în partea de sus) cu diametrul un pic mai mare decât cel al bidonului, alta (cea de jos), mai îngustă (cam de 4 cm în diametru), pentru a susţine bidonul.
Datorită unui principiu foarte simplu de mecanică a fluidelor, apa din bidon va curge doar atât cât să umple castronul câinelui până la nivelul la care se află gura bidonului. Evident, se poate folosi şi un bidon mai mare.
Metoda 3: Uscător de bureţi de bucătărie
Probabil că toţi dintre noi ne-am lovit măcar odată de dilema „unde pun buretele ud după ce am spălat vasele?”. Ei bine, dintr-un bidon gol din plastic se poate improviza un dispozitiv de scurgere inedit.
Tăiaţi cu un cutter sau cu un cuţit bine ascuţit partea de sus a unui bidon din plastic de un litru. Porţiunea trebuie decupată cam din zona în care începe să se îngusteze, în partea de sus. Mai tăiaţi o bucată de circa 15 centimetri lăţime şi din „burta” bidonului. Introduceţi partea superioară a bidonului (cu partea unde se înfiletează dopul în jos) în partea de jos a acestuia. Rezultă un dispozitiv destul de ingenios, după cum se poate vedea din materialul video alăturat.
Metoda 4: „Pară” de duş
Se poate întâmpla uneori să constataţi că „para” de la duş s-a stricat exact când te gândeai să te speli şi să pleci în oraş. Evident, poţi să mergi la magazin nespălat, mizând pe faptul că oamenii nu vor fi interesaţi de modul cum miroşi, dar poţi şi să improvizezi, în 30 de secunde, un soi de dispozitiv de „forţă majoră”.
Pentru asta ai nevoie de un bidon din plastic de 0,5 litri, căruia să-i faci vreo 20 de orificii mici, cu o şurubelniţă, în lateral, în jumătatea dinspre fundul recipientului. Atenţie însă ca orificiile să fie pe o porţiune de cel mult trei pe trei centimetri, că altfel iese fântână arteziană în loc de cap de duş.
Gura bidonul se cuplează la furtunul duşului foarte simplu, cu vreo 30 de centimetri de bandă adezivă. Nu este soluţia perfectă de a face un duş, dar în caz de avarie funcţionează.
Metoda 5: Uscătorul de umbrelă
Atunci când intri în casă cu umbrela, după o ploaie serioasă, nu de puţine ori ţi-ai fi dorit, probabil, să ai un dipozitiv care să te scape de băltoaca ce urmează să se formeze pe hol.
Ei bine, trei bidoane din plastic, de 0,5, 1 şi 1,5 litri pot fi de folos. Celui mic îi tai fundul, dar îi laşi partea de sus, cu tot cu dop. Celorlalte două le decupezi fundul, dar şi partea de sus, având grijă să laşi circa 1,5-2,5 centimetri din partea care se îngustează (ajustarea se face cât să intre perfect pe acolo bidonul cu o „treaptă” mai mic).
Crestaţi de 6-8 ori, pe o adâncime de 0,5-1 cm, partea dinspre fund a bidoanelor de 0,5 şi 1 litru. În acest fel, diametrul lor în partea respectivă va creşte un pic, ajutând la ansamblarea finală (joacă rolul de opritor).
În acest fel, introduse unele în altele, bidoanele vor forma un soi de tub flexibil, lung, în care intră perfect umbrela şi care preia surplusul de apă ce riscă să vă umfle parchetul.