Tinerii ecologişti din Galaţi ies "la luptă". Vezi ce sărbătoresc aceştia pe 2 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi  va organiza, în şcoli, mai multe dezbateri publice legate de semnificaţia acestei zile.

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a pregătit pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede o serie de acţiuni de conştientizare pentru elevii şi tinerii din Galaţi.

Joi, 2 februarie 2012, are loc la Grădiniţa cu program prelungit „Sfântul Stelian" lecţia deschisă cu tema „Zonele umede şi recreerea", iar vineri 3 februarie se va desfăşura lecţia deschisă cu tema „Zonele umede şi turismul, o mare experienţă", la Ecoşcoala nr. 2.

Sâmbătă, 4 februarie are loc Simpozionul Internaţional „Zonele Umede şi turismul, o mare experienţă", organizat de Asociaţia „Tinerii şi viitorul" în parteneriat cu ARPM Galaţi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Galaţi şi  Şcoala Gimnazială nr. 22 „Dimitrie Cantemir" Galaţi, care este gazdă. La simpozion vor fi prezentate lucrări din România, Republica Moldova, Finlanda şi Marea Britanie.

Data de 2 februarie a fiecărui an reprezintă Ziua Mondială a Zonelor Umede desemnată pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice.

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost celebrată pentru prima dată în 1997 şi de atunci în fiecare an, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale şi grupurile sociale din toate nivelele comunităţii au beneficiat de avantajul de a întreprinde acţiuni cu scopul de a conştientiza publicul larg asupra valorilor şi beneficiilor zonelor umede şi a Convenţiei Ramsar.

Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

De la aderarea României (1991) şi până în prezent, au fost desemnate şapte situri Ramsar: Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării" (în 1991) şi Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureşului (jud. Arad şi Timiş), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (jud. Braşov) , Lacul Techirghiol (jud. Constanţa) (1996), Parcul Natural Porţile de Fier (2011) şi Târnovul Poiana Stampei (2011). Dintre acestea trei sunt situare pe teritoriul Regiunii Sud-Est: Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Balta Mică a Brăilei şi Lacul Techirghiol.

În prezent, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi implementează proiectul "Contribuţia la conservarea şi utilizarea durabilă a resurselor naturale din Lunca Prutului", în parteneriat cu Administraţia Naţională de Apă Prut - Bîrlad. Proiectul este finanţat prin programul NatuRegio_floodplains, program de formare profesională pentru experţi care lucrează în domeniul managementului ariilor protejate şi al apei (zone umede/lunci inundabile) în bazinul Mijlociu şi Inferior al Dunării si coordonat de Academia pentru Conservarea Naturii Alfred Toepfer din Germania.

Scopul acestui proiect este de a completa formularul "Ramsar Information Sheet" solicitat de Secretariatul Independent al Convenţiei Ramsar, pentru râul Prut - suprafaţa totală este de aproximativ 19 600 ha şi include Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior pe teritoriului judeţului Galaţi (care se suprapune cu ROSCI0105 Lunca Joasă a Prutului, ROSPA0070 Lunca Prutului Vlădeşti-Frumuşiţa, ROSPA0121 Lacul Brateş şi ROSPA0130 Maţa-Cârja-Rădeanu) şi ROSCI0213 Râul Prut de pe teritoriul judeţelor Vaslui şi Iaşi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite