Spectacolul stelelor căzătoare, transmis în direct de la Observatorul Astronomic din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de gălăţeni sunt deja la Observatorul de la Muzeul de Ştiinţele Naturii
Sute de gălăţeni sunt deja la Observatorul de la Muzeul de Ştiinţele Naturii

Organizatorii au ales ca pe lângă observaţiile de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi, să transmită LIVE şi pe canalul Youtube spectacolul Perseidelor.

Click AICI pentru a vedea în direct spectacolul oferit în acest an de Perseide.

Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este, în cazul Perseidelor, constelaţia Perseu.

În mod tradiţional curenţi de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de-a lungul traiectoriei cometei care le-a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevărate „ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datorează arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei. 

Din aceasta cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare. Dacă dimensiunile corpului meteoric sunt suficient de mari, acesta nu se volatilizează complet şi ajunge la suprafaţa Pământului, deşi la traversarea atmosferei el pierde o parte din materia sa. Meteori care sunt foarte strălucitori, se numesc şi bolizi. Cantitatea de materie meteorică ce ajunge zilnic pe pământ este apreciată la câteva tone.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite