Şi fără pubele de colectare selectivă, şi cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pubelele pentru colectarea selectivă sunt din ce în ce mai puţine. Foto: Adevărul
Pubelele pentru colectarea selectivă sunt din ce în ce mai puţine. Foto: Adevărul

Un fost edil al Galaţiului acuză actualii edili că au lăsat să se aştearnă praful pe o investiţie de 23 de milioane de euro, dar nu au ezitat să mărească taxele chiar şi de nouă ori.

În perioada 2009-2012, municipalitatea gălăţeană a implementat un proiect ISPA, în valoare de 23 de milioane de euro (finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene) prin care se dorea crearea unui nou sistem de management al deşeurilor. Galaţiul urma să se alinieze oraşelor din lumea civilizată, din punct de vedere al gestionării gunoaielor: s-a făcut o groapă ecologică, s-au cumpărat pubele, containere şi maşini de salubritate. Doar că, de aproape un an de zile, containerele de colectare selectivă, cumpărate din bani europeni, au dispărut din majoritatea cartierelor. 

Potrivit spuselor lui Nicuşor Ciumacenco, în timp ce praful se aşterne pe investiţia din bani europeni, autorităţile măresc taxele destinate colectării deşeurilor sub un pretext cel puţin bizar. Astfel, companiile comerciale au fost notificate că vor plăti mai mult deoarece: „În vederea alinierii la normele europene privind gestionarea deşeurilor, a fost necesară implementarea în municipiul Galaţi a sistemului integrat de management al deşeurilor prin programul ISPA. Acest fapt a condus la schimbarea radicală din punct de vedere ecologic a sistemului de depozitare, neutralizare, reciclare a deşeurilor şi la achiziţionarea de noi echipamente”. 

Sub acest pretext, populaţia şi agenţii economici plătesc chiar şi de nouă ori mai mult unele servicii de salubritate.

„Astfel, în timpul mandatului meu de viceprimar pentru „Depozitarea controlată a deşeurilor municipale” erau următoarele taxe: deşeuri menajere produse de persoane fizice – 8,63 lei/tona; deşeuri produse de agenţi economici 14,78 lei/mc. Din august anul acesta, pentru acelaşi serviciu s-a decis ca persoanele fizice să achite 75,11 lei/tona iar cele juridice - 34,14 lei/mc”, spune Nicuşor Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite