Şcoala de vară la care studenţii învaţă cum să aplice terapia cu bacteriofag împotriva bacteriilor rezistente la antibiotic
0În perioada 16 iulie-19 iulie 2019 va avea loc prima ediţie a Şcolii de vară PhageUGAL în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Acest proiect va fi co-organizat cu doi cercetători din grupul GutPhageomics din APC Microbiome Irelanda şi un cercetător de la 4D Pharma PLC, Aberdeen, Marea Britanie.
„Seria de workshopuri are ca scop dezvoltarea abilităţilor potenţialilor cercetători în vederea aplicării terapiei cu bacteriofag împotriva bacteriilor rezistente la antibiotic”, au precizat reprezentanţii Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.
Bacteriofag este numele generic acordat microorganismelor care pot distruge bacteriile. Denumirea (ce provine de la latinul bacteria şi grecescul phagein - "a mânca", "a devora") a fost introdusă de către bacteriologul Canadian Felix d”Herelle în 1917, an în care descoperă un virus care posedă astfel de caracteristici. Cultivaţi în laborator, bacteriofagii pot fi utilizaţi în tratamentul unor boli cum ar fi dizenteria şi holera.
Evenimentul include demonstraţii pentru izolarea şi caracterizarea bacteriofagilor de bacterii problematice precum Escherichia coli, Listeria monocytogenes şi Salmonella. În plus, vor fi predate şi instruirea de bază în tehnicile moleculare (extracţia ADN şi profilurile de restricţie) şi adnotarea genomului bacteriofag. Discuţiile ulterioare vor acoperi subiectele endolizinelor fagului şi ale viruşului intestinal uman.
Mai multe detalii legate de acest proiect puteţi afla aici: http://www.sia.ugal.ro/index.php/contact/evenimente/1247-phageugal-summer-school