Scandal în învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi: „Rezultatele la Bacalaureat au fost viciate de corectorii din Bucureşti!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Romeo Zamfir, director adjunct al CNVA Galaţi. Foto: Arhiva personală
Profesorul Romeo Zamfir, director adjunct al CNVA Galaţi. Foto: Arhiva personală

Tonul nemulţumirilor l-a dat reputatul profesor de matematică Romeo Zamfir, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, unul dintre cele mai importante colegii din România. Acestuia i sau alăturat şi alţi profesori nemulţumiţi.

Diferenţele uriaşe dintre notele obţinute de foarte mulţi elevi la prima corectare şi cele de după contestaţii au determinat determinat reacţia vehementă a profesorilor din Galaţi.

Cel care a dat tonul nemulţumirilor este profesorul de matematică Romeo Zamfir, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, unul dintre cele mai importante colegii din România. Lui i sau alăturat imediat şi alţi profesori, care consideră că este necesară o anchetă.

„La Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi rezultatele la bacalaureat sunt viciate, datorită evaluării tezelor la limba şi literatura română. Este evident ca evaluarea iniţială a fost incorectă, deoarece notele nu erau în concordanţă cu notele de la celelalte obiecte. Spre exemplu, ştiu o elevă care a obţinut 10,00 la toate probele, cu excepţia obiectului limba şi literatura română, unde a primit 8,90. A obţinut o medie mare, a realizat obiectivul cerut de universitatea din UK la bac şi a considerat că nu e cazul să mai facă contestaţie”, a comentat profesorul Zamfir pe pagina lui de Facebook.

„Pe primele două pagini ale elevilor de la CNVA, la rezultatele în ordinea mediilor, din primii 20 de elevi, la 16 le-au fost acceptate contestaţiile la limba şi literatura română, iar ceilalţi patru n-au depus contestaţie, că dacă ar fi făcut-o... Din câte ştiu eu, evaluarea iniţială a fost făcută la Bucureşti, iar contestaţiile au fost rezolvate la Buzău”, a mai spus reputatul profesor din Galaţi.

Părerea cadrului didactic este confirmată de fapte. Din cei 229 de elevi de la CNVA care au susţinut examenul de Bacalaureat în 2015, nu mai puţin de 129 au făcut contestaţie la limba română, iar 95 dintre aceştia au obţinut mărirea notelorpentru că diferenţele erau mai mari de 0,5 puncte.

„Evaluatorii şi-au bătut joc!”

Şi profesoara de română Elena Tudorache, tot de la CNVA, este de aceeaşi părere.

„Este clar că, la prima corectare, evaluatorii şi-au bătut joc. N-au citit tezele. Au corectat în mod neprofesionist şi nu cer musai o sancţiune pentru ei, dar o discuţie trebuie avută. Profesorii din Bucureşti ar trebui să renunţe la ideea că în provincie nu se face carte. Le-am demonstrat de atâtea ori că se face, pentru că şi la facultăţile lor cei care intră primii sunt elevii din provincie, nu bucureştenii”, declară profesoara.

Elean Tudorache a adus şi câteva argumente în sprijinul afirmaţiilor sale: „Sunt tineri care în toţi cei patru ani de liceu au participat la concursuri naţionale, unde s-au calificat pe primele 20 de locuri pe ţară mereu. Nu aveau cum să fi făcut doar de 7 sau 8. La recorectare, o notă de 7,80 s-a preschimbat în 9,80 şi nu am niciun dubiu că aceasta din urmă este corectă. Oricând, aceşti copii pot da bacalaureatul şi demonstra că ştiu să facă de cel puţin 9,50”.

Supărat este şi profesorul Ion Grecu, directorul prestigiosului colegiu „Spiru Haret” din Tecuci.

„Noi ne aşteptam la mai multe note de 10. Evident că sunt mulţumiţi că totuşi aveam măcar o notă maximă, dar cred că la română se ridică un mare semn de întrebare, deoarece avem diferenţe foarte mari şi de două-trei puncte după corectare. Cred că sunt diferite stilurile de a corecta, unele comisii au luat în calcul doar părerea personală a candidatului pe subiect, altele au luat şi clasicele comentarii“, a declarat directorul Colegiului „Spiru Haret” din Tecuci.

S-a corectat cu picioarele

Desfăşurarea Bacalaureatului 2015 a creat destule probleme la Galaţi, iar acest lucru se reflectă cel mai bine prin faptul că fost depuse peste de 2.000 de contestaţii (adică aproape jumătate dintre participanţi au avut obiecţii faţă de note),  iar multe dintre sesizări s-au dovedit perfect întemeiate.

Printre elevii care fuseseră clar defavorizaţi se numără şi Andrei Toader, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", care în urma contestaţiilor a obţinut 7,90 la limba română, după ce iniţial primise 4,10. Diferenţa este foarte mare, de 3,80 de puncte şi impune ca inspectoratul să ia măsuri împortiva profesorului corector care a fost la un pas să se joace cu viaţa tânărului.

S-ar părea că liceele „Calistrat Hogaş” şi „Spiru Haret” din Tecuci au fost cele mai „lovite” de corectura defectuoasă, însă probleme au fost peste tot. Sunt o mulţime de cazuri în care între nota iniţială şi cea finală sunt mai bine de 2,00 puncte.

Un alt elev de la „Hogaş” a crescut de la 3,85 la 6,70, diferenţa fiind de 2,85, iar un altul, de la „Spiru Haret” a promovat examenul la română după contestaţii, cu o notă de 7,00, de la 4,55. La „Hogaş”, o notă a crescut de la 5,95 la 8,35, iar la „Haret” sunt alte două situaţii în care diferenţele se apropie de trei puncte: de la 6,05 la 8,75 şi de la 5,90 la 8,40.

Concluzia unanimă a profesorilor gălăţeni este că superficialitatea corectorilor a fost dublată şi de un barem de evaluare făcut foarte prost.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite