Pui umplut la cuptor, reţetă delicioasă cu vin
0Puiul umplut este o reţetă tradiţională românească care se pregăteşte rapid şi cu puţine ingrediente. Există câteva mici trucuri de care cei care îl gătesc se pot folosi pentru a obţine un preparat delicios.
Puiul umplut este probabil una dintre cele mai cunoscute reţete româneşti, dar există câteva mici lucruri de care orice bucătar trebuie să ţină cont pentru a obţine un preparat reuşit. Vom începe prin a curăţa bine puiul de restul de penaj pe care îl mai are, făcând apoi o mică deschizătură în zona gâtului, fără a rupe pielea.
”Vom scoate osul de la pieptul puiului. Pentru a face acest lucru, vom introduce mâna dreaptă pe gâtul puiului, iar cu mâna stângă vom apăsa uşor, astfel încât acesta să se desprindă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.
Ingrediente pentru şase porţii:
-un pui de 1,4-1,6 kilograme;
-Carne de viţel sau de porc-200 de grame;
-Ficat de pasăre, de porc sau de viţel-200 de grame;
-Unt-150 de grame;
-Ulei-50 de mililitri;
-Vin-100 de mililitri;
-Ceapă-o bucată;
-o felie de pâine;
-Două ouă.
Salată verde cu ciuperci sote
Vom presăra puţină sare pe pui şi vom lăsa ca aceasta să pătrundă în carne, timp în care ne vom ocupa de realizarea umpluturii. Un mic secret este că se va folosi întotdeuna carne de viţel şi ficat de viţel sau carne şi ficat de pui, niciodată o combinaţie între acestea pentru că va ieşi o mixtură care va afecta gustul preparatului.
Punem o felie de pâine la înmuiat în puţin lapte, peste care adăugăm amestecul de carne şi ficat de care vorbeam anterior. Tăiem o ceapă mărunt şi o adăugăm, de asemenea, peste tocatură, alături de două ouă, sare şi piper, după gust.
Puiul va fi umplut cu acest amestec prin deschizătura de la gât, fără să fie nevoie să îl coasem sau să folosim alte metode pentru a preveni scurgerea umpluturii. Îl vom pune apoi într-o tavă, unde îl ungem cu unt şi ulei, adăugăm un pahar cu vin, presărând apoi puţină sare peste el, şi îl vom introduce la cuptor la o temperatură moderată, de 160-170 de grade Celsius, timp de 50 de minute.
În tot acest timp, vom avea grijă să întoarcem constant puiul pentru a se rumeni bine pe toate părţile. ”Putem înveli puiul într-o folie de aluminiu pentru a nu carboniza pielea acestuia în timpul procesului termic. În ultimele 5-10 minute de coacere, putem scoate folia, pentru ca puiul să capete o culoare frumoasă, aurie”, detaliază mastrul Nichi Mărăcine.
În timpul coacerii, în tavă se va forma un sos, numit şi jiu de friptură, cu care vom unge puiul la final. Dacă este prea gros, se poate strecura, adăugând după preferinţă şi un pahar cu vin peste acesta.
Ca garnitură, se poate folosi o salată verde cu ciuperci sote sau cartofi la cuptor, ce poate fi completată cu câteva felii de bacon trase uşor la tigaie, asezonate cu sare şi piper, după gust. Puiul umplut la cuptor se poate servi cu un vin alb, demidulce, cum ar fi un Muscat Ottonel.