Primul bilanţ al dezastrului de la Galaţi: 530 de case inundate şi 510 oameni evacuaţi din calea apelor. Imagini dramatice din zonă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul zilei de 13 octombrie se vor pune cap la cap primele evaluări ale pagubelor produse de inundaţii în localităţile din centrul judeţului Galaţi. Deocamdată se ştie doar că sunt 530 de case inundate, că sute de oameni şi-au părăsit locuinţele şi s-au refugiat în centrele puse la dispoziţie de autorităţi sau la rude şi că numeroase drumuri şi poduri au fost avariate.

Autorităţile gălăţene au reuşit să facă un prim bilanţ al dezastrului produs de inundaţii în judeţul Galaţi.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în urma ploilor torenţiale, a torenţilor şi a ieşirii din matcă a râurilor au fost inundate peste 530 de locuinţe individuale şi peste 153 curţi şi grădini. 

Au fost afectate patru segmente de drum judeţean şi anume 251, 253, 255 255C, prin colmatarea cu aluviuni şi două segmente din drumul naţional DN24D, în dreptul localităţilor Bursucani şi Crăieşti şi DN25 pe sectorul Vameş-Tudor Vladimirescu. 

În acelaşi timp, sunt zeci de kilometri de drumuri secundare care au fost pur şi simplu devastate de torenţi, dar şi poduri şi podeţe avariate, în 14 localităţi.

Record de ploaie la Pechea: 208 litri pe metrul pătrat

Potrivit ISU, au fost inundate (vorbim aici de revărsarea râurilor)  circa 100 de hectare de teren cu culturi agricole, însă afectate de băltiri şi torenţi sunt mii de hectare de teren în judeţul Galaţi. O statistică completă va fi disponibilă în zilele următoare.

Interesant este că măsurătorile făcute de staţiile meteo în privinţa precipitaţiilor căzute au arătat că la Pechea (localitatea gălăţeană cel mai greu lovită de inundaţii) s-a înregistrat un record istoric. În doar 9 ore (în noapte de 11 spre 12 octombrie) au plouat în zonă 208 litri pe metrul pătrat, faţă de o avertizare de meteo de 70-80 de litri pe metrul patrat.

image

510 oameni evacuaţi

În după-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie, pompierii gălăţeni şi autorităţilor locale au trecut la evacuarea populaţiei din trei localităţi lovite grav de unda de viitură. În total, au fost evacuate 510 persoane, astfel: Cuza-Vodă: 200 persoane; Pechea: 250 persoane şi Slobozia Conachi: 60 persoane. 

Imagini dramatice cu inundaţiile de la Slobozia Conachi

Persoanele evacuate sunt cazate temporar la rude şi în instituţiile de învăţământ din localităţile respective. De altfel, o prioritate a momentului este asigurarea de hrană şi de haine pentru bieţii oameni.

Deja, în seara zilei de 12 octombre, Arhiepiscopia Dunării de Jos a trimis la Pechea mâncare caldă, pâine şi apă pentru persoanele evacuate. În plus, a făcut un apel creştinesc pentru locuitorii din zonele neafectate de inundaţii să-i ajute pe sinistraţi. 

Imagini cu DN 25 Galaţi-Tecuci blocat de puhoaie

„Avem marea rugăminte creştinească spre cei neatinşi de tragedie să le ofere adăpost, temporar, celor aflaţi la mare nevoie, apoi să-i ajute ajute să-şi repare casele. Am rugat preoţii din localităţile afectate să ne facă o situaţie clară a oamenilor şi a nevoilor lor. Vom aduna ajutoare din alte sate, fără probleme, prin intermediul preoţilor noştri şi le vom trimite oamenilor aflaţi la ceas de cumpănă”, ne-a spus Înalpreasfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

image

Necazurile nu s-au terminat

Chiar dacă nivelul apelor a scăzut la Pechea şi Cuza Vodă, pericolul nu a trecut, dat fiind căvremea este în continuare instabilă şi mai sunt posibile precipitaţii. În plus, nu este încă foarte clar ce evoluţie vor avea cotele Siretului şi Prutului, dat fiind că a plouat foarte mult în toată Moldova.

image

Având în vedere prognoza meteorologică, pompierii, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, continuă misiunile proactive, de recunoaştere, cu accent pe monitorizarea cursurilor şi acumulărilor de apă, precum şi starea lucrărilor de apărare. 

Totodată, evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent analizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie, fiind asigurată rezerva de personal şi alocarea unor forţe şi mijloace de intervenţie pentru intervenţia promptă în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale.

În judeţul Galaţi se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor precipitaţiilor abundente, nefiind înregistrate victime până la acest moment.

Începând cu data de 12 octombrie 2016, a fost dispusă măsura suplimentării forţelor care acţionează în zonă, cu personal şi tehnică. Au venit în sprijinul ISU Galaţi următoarele forţe şi mijloace de la USISU, Călăraşi şi Ialomiţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite