Portret: Cristian Năstase face artă din fotografie
0
Nici nu vrea să audă de kitsch-uri sau de fotografia de rutină, despre care spune că a invadat piaţa foto din Galaţi
Totul a început în urmă cu patru ani când Cristi a decis să acorde mai mult timp căutării pe internet de informaţii de specialitate şi tutoriale care să-l ajute să descopere tainele fotografiei.
"Abia fusesem contaminat de această pasiune. Am urcat încet, încet, treaptă, cu treaptă, şi pot spune că sunt foarte bucuros să realizez că mai am foarte multe lucruri de descoperit, iar asta mi se pare esenţial în viaţă. Nici nu-mi pun problema să ajung să fac fotografie, din rutină, fără a mă implica, fără a pune suflet în ceea ce fac, deoarece rezultatele ar fi banale", afirmă tânărul fotograf.
De când a înţeles cu ce se "mănâncă" fotografia, Cristi a realizat că piaţa foto din România este plină de oameni care filmează cu o mână şi "pozează" cu cealaltă pe la nunţi. Mai grav este faptul că genul ăsta de fotografi sunt plini de clienţi, ceea ce denotă naivitatea, neştiinţa şi, până la urmă lipsa de bun gust a celor care apelează la servicile lor.
Cu alte cuvinte, Cristi crede că industria foto din România geme de kitsch, însă din fericire, mai există şi fotografi cu multă experienţă, care pun accentul pe artă.
"Deşi suntem ca şi inexistenţi pe piaţa fotografică internaţională, îmbucurător este faptul că se cumpără foarte mult echipament foto scump în România, ceea ce demonstrează o preocupare crescândă pentru domeniu, mai ales din partea tinerilor. Ba chiar au apărut cursuri foto, workshop-uri, seminarii, întâlniri între grupuri mari de fotografi, evenimente din lumea fotografiei româneşti, inexistente în urmă cu câţiva ani", este de părere Cristi Năstase.
În urmă cu doi ani, tânărul s-a mutat la Galaţi unde a găsit o piaţă a locurilor de muncă prea puţin ofertantă aşa încât şi-a înfiinţat propria firmă pentru a putea să-şi câştige existenţa, în mod legal, din fotografie. Startul a fost dificil pentru că Galaţiul este un oraş destul de sărac prin comparaţie cu alte oraşe.
"Aici se câştigă nemaipomenit de bine la capitolul «detergent de nuntă»: inimioare, clopoţei, kitsch, prost gust", spune dezamăgit fotograful.
Anul acesta, Cristi a câştigat un loc doi la concursul organizat de site-ul Photomaniacs.ro cu tema "Fotografie de concert", pentru care a trimis o fotografie cu formaţia Voltaj în concert la Galaţi.
În luna mai a organizat şi prima lui expoziţie foto - "Atunci când clipa nu s-a irosit" - unde a făcut o selecţie de 30 de imagini de la nunţi, din portrete, sport sau concerte.
În final, Cristi Năstase a ţinut să recomande tuturor celor care iubesc fotografia o carte excepţională, pe care o consideră "Biblia fotografului": "Fotograful creator", de Andreas Feininger.
"Pe cât de veche e (1955), pe atât de actuală şi de bogată în conţinut este", a adăugat Cristian.
Ce-i place?
Evident, în primul rând fotografia, deoarece nu mi-ar ajunge o viaţă de om pentru a putea spune: Ştiu tot! În permanenţă, fotografia se lasă descoperită de către cei care o caută cu pasiune.
Ce nu-i place?
Urăsc rutina, kitsch-ul, furtul de imagini, precum şi alte obiceiuri înrudite. Deşi, de multe ori, am avut de pierdut în viaţă, am încercat să respect conceptele şi principiile în baza cărora îmi pot păstra corectitudinea şi demnitatea.
Întrebări şi răspunsuri:
1. Ce trebuie să aibă o fotografie ca să poată fi catalogată drept artistică ?
Trebuie să transmită, cât mai puternic, un anumit sentiment, oricare ar fi el. În acest caz fotograful se poate folosi de mijloacele artistice care îi stau la îndemână: compoziţie, lumină, culoare. E importantă şi alegerea cu grijă a subiectului fotografiat. O fotografie fără mesaj este ca o propoziţie fără subiect.
2. Ce părere ai despre fotografii de tip "paparazzi"?
Deşi stăpânesc tehnica foto, ei îşi orientează priceperea distrugând vieţile oamenilor. Un bun paparazzi trebuie să fie în primul rând un bun detectiv şi mai apoi un fotograf. Pentru el este mult mai importantă capturarea imaginii în orice condiţii şi orice calitate. Asta nu e artă. Sau este arta detectivului!
Profil:
Născut: 25 decembrie 1976, Bucureşti
Studii: Grupul Şcolar Industrial Energetic nr. 4
Familie: Căsătorit, doi copii