Păcăleli cu detergenţi
0Etichete false, lipsa descrierii conţinutului produselor, absenţa dozajului şi produse contrafăcute sunt doar câteva din neregulile depistate de inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. În urma controlului efectuat s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, dintre care opt avertismente şi cinci amenzi în suma totală de 11.200 lei
Gălăţenii sunt înşelaţi de firmele care pun în vânzare produse de detergenţi. Au fost controlaţi un număr de şapte operatori economici. La toate firmele verificate s-au constatat abateri. A fost verificat modul de comercializare a detergenţilor şi a altor produse considerate ca detergenţi (preparate auxiliare de spălare, balsam pentru rufe, preparate de curăţare, alte preparate de curăţare şi spălare)
Deficienţe constatate
Nerespectarea cerinţelor de etichetare
Lipsa denumirii produsului (a destinaţiei pentru care este fabricat) s-a constatat la produse ca: Dax Ocean, Dax Lavender- importator Malvina Com Impex SRL, Mr.Proper importator Procter & Gamble, Sano Kal Spray&Wash. Astfel, consumatorul nu ştie exact ce reprezintă produsul respectiv :detergent, balsam, preparat de curăţare şi spălare, etc.
Conţinut incomplet
Nu era înscrisă compoziţia chimică a produsului în cazul balsamului de rufe Maxima Baby Sano (destinat în special pentru rufele copiilor). De asemenea nu era indicat conţinutul de componente (fosfaţi, fosfonaţi, surfactanţi anionici, surfactanţi cationici, surfactanţi amfoterici, surfactanţi neionici, agenţi de înălbire,etc ) exprimat în procentaje de greutate la produsele: Sano Oxygen Non-Chlorine Bleach , Poliwix Sano 5x1 ,Sano Floor Plux Max..
Lipsa înscrierii dozajului
La balsamul de rufe Peros si balsamul de rufe Lenor nu era indicată cantitatea recomandată şi/sau instrucţiunile de dozare corespunzătoare.
Informaţii de dozare contradictorii
Produsul balsam de rufe Amocasa cu talc şi mosc alb nu avea o traducere corectă a menţiunilor privind dozajul. Spre exemplu pe ambalajul de desfacere producătorul se indică modul de folosire : 3 capace pentru 6-7 kg rufe la maşina de spălat , 2 capace 4-5 kg manual, iar importatorul pe eticheta autocolanta aplicată pe produs menţiona 3 capace pentru 4-5 ka rufe şi 1 capac pentru spălare manuală.
Instrucţiuni de utilizare netraduse în limba română
Produse ca balsam de rufe - Vernel (Aromatherapie, Carezza Delicata, Blu Oxygen,Freschezza, di Lavanda) , detergent pentru rufe Dash Piu Bianco, detergent lichid Deox Lavatice, detergent Fabuloso , Roxi Matik nu aveau traducere în limba română a informaţiilor de pe ambalaj, acestea existând numai în alte limbi.
Produse contrafăcute
La nivel naţional s-au depistat produse contrafacute la un operator economic din judetul Ilfov. Astfel produsul "Calgon Powder Expres Action", după expertizare, s-a dovedit a fi contrafăcut prin substituirea în proporţie de 88% a substanţelor active cu clorură de sodiu (sare de bucătărie).
Termene de valbilitate incerte
Detergentul automat şi manual Alley, avea aplicată o etichetă autocolantă inscripţionată cu data fabricaţiei 2008 şi data expirării 2013. La desprinderea etichetei s-a observat că aceasta era suprapusă peste inscripţionarea ambalajului de desfacere cu data de fabricaţie 2004 ţi data de expirare 2008.
Balsamul de rufe Vernel (Aromatherapie, Carezza Delicata, Blu Oxygen,Freschezza, di Lavanda, ) detergent pentru rufe Dash Piu Bianco non si puo , detergent lichid Deox Lavatice, detergent Fabuloso , nu aveau înscrise pe eticheta de produs data fabricaţiei şi termenul de valabilitate, ci doar un cod fără nici o alta explicaţie.
Sfaturi pentru consumatori
Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului oferă următoarele sfaturi gălăţenilor care doresc să cumpere detergenţi sau produse de acest gen
Sa achiziţioneze detergenţi numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii.
Să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea detergenţilor al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul mediu al unor astfel de produse, există riscul ca acestea să fie contrafăcute.
Să ştie că ambalajul detergenţilor trebuie să menţioneze instrucţiunile de utilizare şi măsurile de precauţie speciale şi să le respecte.
Înainte de a cumpăra un detergent să se gândească la scopul pentru care îl cumpără. Spre exemplu, detergenţii lichizi nu conţin agenţi de albire; pentru rufe albe sunt mult mai eficienţi detergenţii pudră tocmai datorită faptului că aceştia conţin astfel de agenţi.
Să fie atenţi la instrucţiunile producătorilor cu privire la dozaj: eticheta sau ambalajul detergenţilor arată cantitatea necesară de detergent pentru cantitatea de rufe care trebuie spălată.
În cazul folosirii maşinii de spălat rufe să opteze pentru detergenţi destinaţi acestor echipamente electrocasnice, concepuţi special pentru maşini manuale/automate de spalat.
La alegerea unui detergent, trebuie avut în vedere ca acesta să fie cât mai „prietenos" cu mediul. pentru aceasta, trebuie verificat ce conţine: săpun sau substanţe tensioactive de origine vegetală sau animală care sunt mai biodegradabile decât cele pe baza de petrol, adjuvanti ca silicaţi, citraţi sau zeoliţi (şi nu fosfaţi, EDTA - acid etilen-diamino-tetra-acetic şi sărurile acestuia, NTA - acid nitrilotriacetic şi sărurile acestuia, care poluează mediul), agenţi de albire: percarbonat de sodiu (şi nu perborat de sodiu şi azuranţi optici), coloranţi, enzime (acestea nu prezintă risc pentru mediu, dar pot fi la originea iritaţiei pielii).
Să nu ţină detergenţii şi produsele de curăţat în dulapuri sau rafturi la îndemâna copiilor.