Halda de zgură a ArcelorMittal se mută pe autostradă cu bani norvegieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sursa de poluare numărul unu din sud-estul României va fi transformată, cu bani norvegieni, în materie primă pentru autostrăzi. Sterilul din halda de reziduri a combinatului siderurgic de la Galaţi va fi utilizat şi în industria de construcţii.

Halda se zgură a ArcelorMittal, una dintre principalele surse de poluare pentru mediul înconjurător din Galaţi, poate deveni o adevărată mină de aur. În aceste zile, se fac ultimele teste pentru a se stabili dacă zgura din uriaşul munte de lângă Şendreni are calităţile necesare pentru a fi folosită realizarea de şosele.

Un munte zgură

În haldă au fost depozitate în ultimii 40 de ani deşeurile de balast, zgură, var, ciment şi alte materii asemănătoarec provenite de la Uzina Cocso-Chimică (UCC), oţelării, furnale etc.

„Munţii de zgură" sunt un pericol pentru mediu din cauza particolelor de praf care sunt duse de vânt în atmosferă. Din acest motiv, până în anul 2014 locul unde cel mai mare combinat siderurgic din ţară şi-a depozitat rezidurile va trebui închis definitiv.

Până atunci, însă, muntele de deşeuri - pe alocuri atinge şi 100 de metri înălţime! - pot deveni materie primă ieftină pentru construirea de autostrăzi.
„Din ce ştiu în legătură cu halda de zgură, sterilul extras de aici va fi folosit în industria de construcţii, pentru realizarea de drumuri şi autostrăzi. Sunt mai multe proiecte în acest sens", ne-a declarat Mihai Turcu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.


De altfel, o echipă de specialişti din Norvegia vor ajunge în următoarea perioadă la Galaţi şi unul dintre obiectivele vizitei lor va fi să analizeze şi halda de zgură pentru a vedea dacă sterilul poate fi utilizat ca materie primă pentru drumuri.

„Tot ce pot să confirm este că în acest moment se realizează studii pe această temă", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România.

În acest moment, zgura din ArcelorMittal este folosită doar în realizarea unor drumuri comunale, unde pretenţiile privind calitatea carosabilului nu sunt foarte ridicate.

Potrivit autorităţilor de mediu halda ArcelorMittal Galaţi este un depozit de deşeuri nepericuloase - deşeuri denumite generic „steril" - cu o suprafaţă de peste 110 hectare, o înălţime medie de 60 metri şi o capacitate de 59 milioane tone. Amplasamentul a intrat în funcţiune în anul 1968, iar pe 16 iulie 2014 va fi inchis definitiv.

Depozitul cuprinde 47% zgură de furnal, 30% zgură de oţelărie şi 23% deşeuri refractare şi alte deşeuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite