Gălăţenii muşcaţi de câini comunitari nu mai pot fi protejaţi împotriva turbării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Falimentarea Institutului Cantacuzino pune în pericol sănătatea publică. Dependenţa de vaccinurile din import, mai scumpe, pentru care nu sunt suficienţi bani, lipseşte sistemul sanitar de mijloace terapeutice de primă necesitate.

Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, la fel ca aproape toate unităţile sanitare similare din ţară, a rămas fără vaccin antirabic (împotriva turbării). De câteva luni, directorii acestor spitale trag semnale de alarmă, însă inutil.

Criza vaccinului antirabic prefigurează altele, la fel de grave. Cândva, şi acest vaccin era produs de Institutul Cantacuzino - o instituţie care a fost extrem de incomodă pentru distribuitorii marilor concerne farmaceutice - dar, la un moment dat, cineva a decis să se oprească producţia şi să fie importat.

„Am epuizat stocul de vaccin antirabic, dar avem promisiuni că ni se va onora comanda şi vom fi aprovizionaţi cu dozele necesare, în data de 15 mai", spune dr Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Parcă în ciuda situaţiei de criză, la nivelul judeţului Galaţi, nevoia de vaccin antirabic s-a dublat, ajungând la aproximativ 200 de doze, dar este o creştere de moment.

„A fost necesară vaccinarea antirabică a populaţiei din localităţile gălăţene situate la graniţa cu judeţul Vaslui, unde s-a constatat existenţa unor focare infecţioase cu rabie şi astfel se explică numărul mai mare de doze utilizate", a precizat dr Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Gălăţenilor muşcaţi de animale care ar putea transmite virusul rabic, în aceste zile le-au fost administrate vaccin antitetanic şi antibiotice, urmând ca după refacerea stocului să li se administreze şi vaccin antirabic. Din import, evident.

Adio vaccin antigripal ieftin!

În sezonul rece 2012-2013, pentru prima dată în istoria sa, Institutul Cantacuzino nu va mai produce vaccin antigripal, ieftin şi la fel de eficient ca şi cele din import.

Era ultimul tip de vaccin care se mai producea în România. Acum vom în totalitate la mâna marilor producători din lume, care, scăpaţi de concurenţa internă, ne vor putea impune preţurile lor.

Pentru că bugetul Sănătăţii este prea mic şi preţurile vaccinurilor şi serurilor din import, prea mari, la rândul lor, medicii peumotfiziologi gălăţeni se confruntă cu o criză. De trei săptămâni, nu mai dispun de soluţia de derivat proteic de tuberculină (PPD) pentru testarea infectării persoanelor care au venit în contact cu bolnavi de tuberculoză. Nici aceasta soluţie nu se mai produce la Cantacuzino.

"Nu mai avem PPD pentru că nu mai este produs de Institutul Cantacuzino, confirmă", dr. Marilena Tănase, medic primar pneumoftiziolog, coordonator al Programului Naţional de Control al TBC.

Atentat la sănătatea publică şi siguranţa naţională

Sistarea producţiei autohtone de vaccinuri este considerată de instituţia Avocatului Poporului, care a demarat o anchetă pe această temă, drept „o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie" şi o ameninţare la adresa sănătăţii publice din România.

Vaccinuri, precum cel antistafilococic D în diluţii (folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice rezistente la antibiotice), Cantastim, Polidin şi lista poate continua, erau produse originale româneşti şi nu pot fi procurate prin import.

În cazul unor epidemii sau pandemii, conform Avocatului poporului, se poate vorbi chiar despre o „afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite