FOTO Consultaţii medicale gratuite pentru sărmani, asigurate de preoţii-medici în satul unde a trăit cea mai cunoscută călugăriţă-poetă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania socială organizată de Biserică la Gurguieţi FOTO Danilel Lare
Campania socială organizată de Biserică la Gurguieţi FOTO Danilel Lare

Circa 80 de bătrâni şi de persoane în dificultate din Gurguieţi (sat fără medic, din păcate)  au primit consult medical de specialitate, gratuit, pentru depistarea unor boli cronice. De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu ajutorul unor sponsori, le-a asigurat celor în suferinţă şi medicamentele necesare.

Continuă amplele activităţi misionare şi social-filantropice desfăşurate în toată perioada Postului Mare, cu precădere în satele cu populaţie puţină, izolate şi cu posibilităţi materiale reduse din Eparhia Dunării de Jos. Pe 28 martie, localitatea Gurguieţi din apropierea Mănăstirii voievodale Măxineni, judeţul Brăila, a fost beneficiara unui astfel de program misionar şi social-filantropic.

GALERIE FOTO

Trebuie spus că în această localitate de pe malul râului Buzău, a vieţuit o perioadă de timp (din 1956 până în 1970) cunoscuta călugăriţă-poetă Teodosia (Zorica) Laţcu ,împreună cu monahia Silvestra şi sora Virginia, colegele de chilie de la mănăstirea Tudor Vladimirescu din judeţul Galaţi. În perioada de pribegie, maica Teodosia a scris patru volume de poezii creştine. De altfel, Zorica Laţcu este considerată cea mai importantă poetă creştină din România.

Programul a debutat în biserica parohială a acestei localităţi cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al acestei zone şi a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa credincioşilor acestei localităţi şi a altor persoane reprezentative din cadrul comunităţii.

Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre frumuseţea satului românesc şi despre tradiţiile şi îndeletnicirilor oamenilor din această parte a Eparhiei Dunării de Jos. De asemenea, ierarhul a avut un dialog de suflet cu mai mulţi bătrâni ai satului, cu vârste de peste 80 de ani, în care au fost prezentate mărturii din viaţa şi activitatea unor buni credincioşi, trăitori în astfel de zone binecuvântate de Dumnezeu.

În continuare, de la biserica din sat, Arhipăstorul Dunării de Jos împreună cu preoţii slujitori şi cu credincioşii din sat au mers către un spaţiu special amenajat, unde, mai multe cadre medicale voluntare, între care şi preoţii şi monahii care exercită şi profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 80 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, şi de această dată, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi la eveniment.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor persoane nedeplasabile, vârstnice şi bolnave din această parohie, care au primit din partea preoţilor un cuvânt de mângâiere şi daruri, constând în cărţi de zidire sufletească, medicamente şi alimente neperisabile.

Activităţile de astăzi au fost organizate în contextul anului 2019, declarat ca „An omagial al satului românesc” şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate”, încheiat între Patriarhia Româna şi Ministerul Sănătăţii, acestea înscriindu-se şi în calendarul pastoral-misionar eparhial, conform căruia, în parohiile izolate, sărace şi cu populaţie îmbătrânită din Eparhia Dunării de Jos, se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite