Exclusiv/ Au primit 40 de ani de puşcărie pentru criminalitate informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, au furat sute de mii de dolari de la instituţii bancare folosindu-se de carduri contrafăcute. Tribunalul Galaţi i-a condamnat la pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi cinci ani şi opt luni de închisoare pentru falsificarea de instrumente de plată în formă electronică.

Gălăţeanul Paul Bichiş, zis „Bogus", a devenit cunoscut în Europa şi America după ce a pus bazele unei reţele de criminalitate informatică.

Din organizaţie făceau parte nouă tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, care s-au cunoscut pe Mesenger, Skype şi mIRC. Aceştia sunt elevi şi studenţi, care au hotărât să ţepuiască bănci şi persoane din străinătate, folosindu-se de cunoştinţele pe care le aveau în domeniul reţelelor şi sistemelor informatice.

Pagini web falsificate

Membrii reţelei concepeau pagini web falsificate ale unor bănci, în special din străinătate, procurau liste cu adrese de e-mail de pe servere aparţinând Yahoo şi Gmail şi aflau prin diverse mijloace detaliile cărţilor de credit ale păgubiţilor. Un al doilea grup, numit „trăgători", se ocupa de retragerea banilor prin sistemul Western Union.

Secret Service a început să investigheze cazul, colaborând cu DIICOT Galaţi pentru a se afla cu exactitate câţi bani au fost retraşi de piraţii informatici din sistemul de transfer monetar american, mai ales după ce pe lista ţepuiţilor au ajuns două cunoscute bănci americane: CONESTOGA BANK şi CITIBANK.

"În perioada iunie 2005-mai 2009, Paul Ciprian Bichiş a făcut 68 de transferuri de bani, echivalentul a 57.485 de dolari, şi 31 de transferuri în calitate de beneficiar, însumând 75.479 de lei", au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriu. Cei nouă tineri au fost trimişi în judecată, sub mai multe capete de acuzare.

Cei nouă tineri au fost acuzaţi de încălcarea confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice, falsificarea de instrumente de plată în formă electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces, fără drept, la un sistem informaţional.

Condamnări la indigo

Şapte dintre cei nouă tineri au fost condamnaţi recent de Tribunalul Galaţi la câte o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare, Marius Păun şi Marius Petrică Naharneac urmând să execute trei ani şi patru luni, respectiv trei ani şi două luni de puşcărie. Elevii şi studenţii au fost obligaţi să restituie suma de 61.341 de dolari către American Expres International, iar toate echipamentele electronice folosite la comiterea infracţiunilor au fost confiscate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite