Dunărea a trecut cu şapte centimetri peste cota de inundaţie la Galaţi. Marţi este aşteptat vârful viiturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza Dunării este parţial inundată la Galaţi FOTO Costel Crângan
Faleza Dunării este parţial inundată la Galaţi FOTO Costel Crângan

În cursul zilei de marţi, 3 aprilie 2018, cota fluviului va ajunge la 623 de centimetri la Galaţi, cu 13 centimetri peste cota de inundaţie. Urmează o perioadă de scădere uşoară a nivelului apei (cu circa 12 de centimetri în trei zile), după care vor fi fluctuaţii de plus/minus 2-4 centimetri la fiecare 24 de ore.

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), în dimineaţa de luni, 2 aprilie 2018, la Galaţi nivelul Dunării este staţionar, în sensul că a rămas la 617 cm (cu 7 centimetri peste cota de inundaţie), la fel ca în data de 1 aprilie, fiind pentru prima oară în ultimele 12 zile când apa n-a mai crescut.

Totuşi, tendinţa din următoarele 24 de ore este din nou de creştere. Estimările hidrologilor sunt că marţi, 3 aprilie, Dunărea va atinge vârful viiturii la Galaţi, cota urmând să ajungă la 623 de centimetri, cu 13 centimetri peste cota de inundaţie. 

Apoi, timp de 3 zile, nivelul fluviului va scădeau uşor, cu circa 12 centimetri în total, iar din 7 aprilie vor fi fluctuaţii de 2-4 de centimetri, plus/minus, la fiecare 24 de ore, până în jurul datei de 12 aprilie, dată după care apele vor intra într-o perioadă mai îndelungată de scădere.

Pericolul de inundaţii nu dispare însă prea curând. Codul hidrologic portocaliu este menţinut până pe 6 aprilie, pe sectorul Cernavodă-Galaţi  şi în Delta Dunării, iar din 7 aprilie va fi în vigoare un cod galben valabil până pe 12 aprilie, cel puţin.

Specialiştii de la Apele Române atrag atenţia că deşi nivelul fluviului va scădea uşor (2-4 centimetri pe zi) în perioada următoare, apa se va menţine mai sus de prima treime a digurilor de apărare, caz în care acestea se află pe mai multe porţiuni în fazele II şi III de apărare, ceea ce înseamnă că este necesară monitorizarea lor permanentă. Cu alte cuvinte, riscul de inundaţii nu dispare.

Faleza Dunării inundată la Galaţi în data de 30 martie 2018 FOTO Costel Crângan

Revenind la situaţia de la Galaţi, să spunem că în zona industrială de est a oraşului (Şantierul Naval, Portul Docuri, Zona Liberă) apa a intrat în câteva zone, însă fără a afecta semnificativ activitatea curentă. Au fost ridicate o serie de diguri provizorii din saci cu nisip, însă activitatea este doar preventivă.

Efectele cele mai vizibile ale creşterii nivelului Dunării sunt pe Faleza limitrofă oraşului Galaţi (între Trecerea Bac şi Port), acolo unde apa a intrat deja pe zona pietonală şi peste pistele de biciclişti şi de rolleri. De asemenea, activitatea restaurantelor plutitoare a fost oprită deoarece pasarelele de acces au fost inundate.

Faleza Dunării inundată la Galaţi în data de 30 martie 2018 FOTO Costel Crângan

Există temeri că nivelul foarte ridicat al fluviului ar putea agrava surparea de teren existentă pe Faleză, în zona „La Scări”, unde deja se făceau lucrări de consolidare, care momentan au fost oprite din cauză că în săpături a pătruns apă. 

O evaluare a situaţiei se va putea face însă de-abia după ce nivelul Dunării va scădea cu cel puţin un metru. Potrivit prognozei hidrologice, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de sfârşitul lunii aprilie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite