Dulce omenie: 300 de elevi din Galaţi au făcut prăjituri bio şi le-au vândut pentru a ajuta un copil căruia i-a ars casa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăjituri umanitare la Şcoala nr 29 din Galaţi FOTO organizatorii campaniei
Prăjituri umanitare la Şcoala nr 29 din Galaţi FOTO organizatorii campaniei

Iniţiativa aparţine Şcolii Generale nr. 29 din Galaţi, unde cei 300 de copii, ajutaţi de mămici, au gătit 300 de preparate dulci. Prăjiturile au fost făcute doar cu ingrediente sănătoase, naturale, iar după jurizare, toate au fost vândute (părinţii au fost principalii cumpărători). Banii au fost donaţi pentru a cumpăra haine şi rechizite pentru un copil greu încercat de soartă.

Un program de educare a copiilor de vârstă şcolară în privinţa alimentaţiei sănătoase a devenit o campanie umanitară în toată regula. Proiectul amintit, denumit „Mănâncă responsabil”, este derulat, încă de acum doi ani, de către Şcoala Generală nr. 29 din Galaţi, care a devenit astfel parte a unui program de învăţare globală orientat spre acţiune în Anul European pentru Dezvoltare (2015) şi în viitor.

Programul (care include nouă ţări europene  - România, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia- este finanţat de Uniunea Europeană, ce are ca scop mobilizarea copiilor şi tinerilor în vederea instruirii lor pentru a dezvolta metode globale responsabile de hrană sănătoasă.

Dacă în 2016 elevii de la Şcoala nr. 29 au propus un calendar cu 12 reţete de dulceţuri eco, culese de tineri de la bunicile şi mămicile lor, în 2017 campania „Mănâncă responsabil” a căpătat şi o latură socială. Nu mai puţin de 300 de elevi ai amintitei şcoli au preparat (desigur, cu ajutorul mămicilor şi bunicilor) la sfârşitul săptămânii trecute 300 de feluri de prăjituri, unul mai gustos şi mai sănătos decât altul.

Partea şi mai interesantă este că toate dulciurile au fost făcute folosind doar ingrediente naturale, sănătoase, iar la final, după ce juriul a decis care sunt cele mai reuşite preparate, s-a decis ca întreg stocul să fie vândut în scop umanitar.

De altfel, toate cele 300 de feluri de dulciuri au găsit cumpărători (evident, părinţii au fost cea mai activi „licitatori”), iar banii urmează a fi donaţi unui elev al şcolii care a fost greu încercat de soartă: casa în care locuia acesta a fost mistuită de flăcări în urmă cu şase ani, iar în incendiu şi-au pierdut viaţa şi cele două surioare mai mici ale acestuia.

De altfel, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala nr. 29 l-au mai ajutat şi în trecut pe micuţ, căruia i-au cumpărat haine şi rechizite.

Cadrele didactice implicate în proiect spun că nimic nu este mai important pentru sănătatea unui popor decât o alimentaţie echilibrată asigurată copiilor, dar şi deprinderea de obiceiuri alimentare corecte.

„Pe lângă ceea ce facem din punct de vedere şcolar, despre nutriţie, cred că trebuie să ne învăţăm elevii şi cum să se hrănească sănătos. Trebuie să ştiţi că toate ingredientele din aceste dulciuri sunt cât se poate de sănătoase. În plus, în măsura în care s-a putut, conţin fructe care se cultivă aici, la noi în ţară, tocmai pentru ca elevii să fie obişnuiţi să consume alimente produse la noi“, a precizat învăţătoarea Nicoleta Mălăescu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite