Debitele scăzute ale Dunării devin o problemă tot mai mare pentru autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele scad cu trei până la şase centimetri în fiecare zi, iar porţiunea navigabilă se restrânge kilometru cu kilometru spre Galaţi, conform Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Navigatorii sunt permanent atenţionaţi printr-o serie de avize pe care instituţia le transmite comandanţilor de nave.

Alertă pe Dunăre! Fluviul are cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, iar prognozele nu sunt deloc promiţătoare. Nu mai puţin de nouă epave ale unor nave scufundate încurcă în acest moment operaţiunile portuare şi navigaţia pe Dunăre în zona Galaţi.

Pe sectorul cuprins între între km 300 şi km 570, peste 50 de unităţi fluviale sunt blocate. Comitetul pentru situaţii de urgenţă a luat decizia să devieze şenalul actual de navigaţie pe un şenal cu o adâncime de doi metri, care să permită deblocarea circulaţiei pe Dunăre. 

Un nou aviz către navigatori 

AFDJ Galaţi aduce la cunoştinţa navigatorilor că, în zilele de 18-19 octombrie, între orele 8.00-17.00, pe Dunărea Fluvială, în raionul Izvoarele, între km 350 –km 354, se vor executa trageri navale cu instalaţiile de artilerie calibru 14,5 mm de la bordul navelor aparţinând Poliţiei de Frontieră Române. 

La această acţiune vor participa navele cu numerele de bordaj „MAI 2204” şi „MAI 2205”. Navigaţia în zonă se va desfăşura cu atenţie mărită, respectându-se următoarele condiţii:pentru trecerea prin zonă, cu cel puţin 5 km, amonte-aval, comandanţii navelor şi convoaielor vor lua legătura în canalul VHF 16, prin apel „MAI 2204” şi „MAI 2205”, pentru a conveni condiţiile de tranzitare a zonei. În cazul în care, accidental navele nu răspund la apel, se vor emite din timp semnale fonice de atenţie şi se vor respecta cu stricteţe semnalele arborate. 

Rezerve suficiente de apă 

Administraţia Naţională "Apele Romane" asigură populaţia şi utilizatorii de apă că, la această oră, în toate seciţunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie.

Astăzi, la Galaţi se inregistrează o cotă de 63 cm, în timp ce la Brăila cota este de 47 cm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite