Criză administrativă în judeţul Galaţi: de 9 zile, sute de mii de săteni stau cu gunoiul menajer în curte, deoarece autorităţile au oprit colectarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt probleme de acest fel în aproape toate comunele judeţului Galaţi, mai exact în circa 150.000 de gospodării, după ce gropile de gunoi de la Brăila şi Vaslui au refuzat să mai preia gunoiul gălăţenilor. Judeţul nu dispune deocamdată de o groapă de gunoi proprie.

În peste 150.000 de gospodării din 50 de comune ale judeţului Galaţi gunoiul menajer este stocat în curţi încă de la 1 ianuarie, adică de nouă zile, iar autorităţile caută soluţii pentru a rezolva problema care ameninţă să genereze probleme ecologice serioase.

Practic, deoarece rampele de gunoi comunale au fost închise definitiv încă de acum câţiva ani, oamenii trebuie să ţină resturile menajere în curţi sau în faţa porţii până când autorităţile vor relua activitatea de colectare care este temporar suspendată.

Blocajul a apărut deoarece judeţul nu are deocamdată  nicio groapă de gunoi conformă (în afara celei din oraşul Galaţi, însă aceasta nu poate prelua decât de la 4-5 localităţi limitrofe), iar depozitele autorizate din judeţele vecine şi-au închis porţile pentru maşinile de gunoi venite din comunele gălăţene.

Groapa de la Brăila nu mai primeşte nimic de la Galaţi încă din mai 2018, pe motiv de depăşire a capacităţii de preluare. Ca urmare, în restul din anul 2018 s-a apelat la groapa de gunoi de la Vaslui, pe baza unei înţelegeri dintre cele două consilii judeţene.

Lucrurile s-au complicat între timp şi în privinţa Vasluiului, fiind nevoie, conform legislaţiei  în vigoare de la 1 ianuarie 2019, de o hotârâre specială de Consiliul Judeţean Vaslui, care deocamdată se lasă aşteptată.
Primarii comunelor afectate spun că dacă lucrurile nu se rezolvă în câteva zile, gunoiul va începe să producă probleme ecologice, deoarece cantităţile adunate devin tot mai mari, iar bacteriile se înmulţesc.

Judeţul Galaţi (ca de altfel toate judeţele României) ar fi trebuit să aibă o groapă ecologică funcţională de gunoi încă de acum doi ani, conform acordurilor încheiate între ţara noastră şi Uniunea Europeană.

Lucrurile au fost însă tergiversate nepermis de mult sub mandatul fostului preşedinte Nicolae Bacalbaşa (actual parlamentar PSD), care nu a reuşit să rezolve problema terenului pe care urma să fie amplasat obiectivul finanţat din fonduri guvernamentale şi UE.

În cele din urmă s-a găsit, sub mandatul noului preşedinte al CJ (Costel Fotea) un teren disponibil în localitatea Valea Mărului, însă întârzirea procedurilor nu a mai putut fi recuperată. În prezent se lucrează la contruirea noului depozit de deşeuri (în fapt, o adevărată bijuterie tehnologică, cu staţii de sortare şi de neutralizare), însă acesta nu va fi gata mai devreme de septembrie 2019. Până atunci, fiecare comună va trebuie să ducă gunoiul prin judeţele vecine, cu costuri de transport exorbitante.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite