Alegerile locale favorizează înmulţirea căpuşelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă remarcaţi o astfel de reacţie pe piele, mergeţi urgent la medic. V-a muşcat o căpuşă!
Dacă remarcaţi o astfel de reacţie pe piele, mergeţi urgent la medic. V-a muşcat o căpuşă!

Fără nicio aluzie ironică la politică şi administraţie, respectivele insecte însetate de sânge sunt tot mai numeroase, la fel ca şi gălăţenii muşcaţi de ele. Indiferenţa primarilor aflaţi la final de mandat le prieşte de minune. Căpuşelor.

Chiar nu este de glumă cu căpuşele care au invadat efectiv întreaga vegetaţie şi nu doar cea din afara localităţilor. Gălăţenii, care ajung la Urgenţe pentru extragerea căpuşelor din piele, se plâng că nu mai pot intra nici în propriile grădini fără riscul de a fi muşcaţi de aceste insecte a căror înmulţire este un fenomen ignorat doar de autorităţi.

S-a ajuns în situaţia ca, zilnic, să se prezinte la Unitatea de Primiri a Urgenţelor mai multe persoane muşcate de căpuşe decât în întreg sezonul estival precedent.

Astfel conform evidenţelor UPU, marţi 5 mai, au avut nevoie de „extracţii" de căpuşe 15 persoane, miercuri 12 persoane, iar joi (până după-amiază) erau deja nouă cazuri.

Din luna martie, când a început ceea ce autorităţilor le este mai comod să numescă „isteria căpuşelor", au fost muşcate peste 400 de persoane numai în judeţul Galaţi, situaţia fiind la fel de gravă sau mai gravă şi în alte judeţe.

Şi mai îngrijor este faptul că, pe măsură ce creşte numărul persoanelor muşcate, creşte şi cel al pacienţilor cărora specialiştii Institutului Cantacuzino din Bucureşti le confirmă prezenţa anticorpilor împotriva Borrelia în sânge, adică diagnosticul de boală Lyme.

Până în prezent, această afecţiune, determinată de muşcătura căpuşelor, a fost confirmată la două persoane din Galaţi (dintr-un total de şapte suspectate că ar avea Boala Lyme) şi, zilele trecute, au fost trimise la institutul Cantacuzino probele serologice recoltate de la încă trei gălăţeni suspectaţi că ar suferi de borelioză.

În ciuda acestei situaţii alarmante, autorităţile sanitare nu pot lua măsuri din cauza alegerilor. Ne-a mărturisit-o doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

„Vă daţi seama că, dacă aş pune în practică acum sancţiunile anunţate în urmă cu o lună, edilii, care au ingnorat adresele DSP şi n-au făcut dezisecţie, acum candidaţi pentru încă un mandat, ar ţipa ca din gură de şarpe că amendarea lor are caracter de răzbunare politică. Acum totul are conotaţie politică aşa că suntem nevoiţi să aşteptăm să treacă alegerile", ne-a declarat dr Boldea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite