Adolescenta maestră în arta ceramică, iniţiată în stilul kung fu: „Tu nu loveşti, ci te foloseşti de forţa adversarului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina este pasionată şi de desen FOTO Cătălina Gavriliţă
Cătălina este pasionată şi de desen FOTO Cătălina Gavriliţă

Cătălina Gavriliţă (18 ani) este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi a obţinut locul întâi în 2016 la olimpiada de ceramică. Adolescenta este atât de pasionată de modelatul în lut şi de desen, încât a renunţat la liceul unde fusese admisă iniţial şi s-a transferat la Arte.

Cătălina Gavriliţă (18 ani) este premianta olimpiadei naţionale de ceramică din acest an. Ce înseamnă, de fapt, o olimpiadă de ceramică şi ce calităţi trebuie să aibă un artist ceramic ne-a povestit chiar ea.

Este pasionată de când se ştie de desen, dar şi de modelatul în lut. Datorită acestei pasiuni, s-a transferat de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi în clasa a X-a. „De când eram mică mi-a plăcut să desenez şi să mâzgălesc. Am început efectiv să desenez în clasele V-VIII, când mă uitam la tutoriale pe internet despre cum desenează alţi artişti“, ne spune Cătălina. 

Eleva are o pasiune aparte pentru arta ceramică, adică pentru arta şi tehnica de fabricare a obiectelor prin modelarea şi arderea argilelor, dar şi pentru obţinerea de obiecte din argilă făcute prin omogenizarea amestecului plastic, modelarea, decorarea, smălţuirea, uscarea şi arderea lui.

Cătălina şi-a dorit atât de mult să deseneze, încât a luat lecţii în privat, înainte să se transfere la Liceul de Arte, doar ca să-şi poată duce pasiunea mai departe. Părinţii nu au putut rămâne impasibili la dorinţa tinerei. „Eu am vrut să dau de prima dată la Arte, dar părinţii mei nu au dorit acest lucru. Considerau că nu este ceva de viitor. Profesoara cu care făceam pregătire a vorbit cu ei şi i-a convins că am talent la desen. Şi-au schimbat opinia, iar acum chiar mă încurajează să merg pe acest drum“, povesteşte eleva momentul în care a făcut pasul către Liceul de Arte. A meritat pe deplin, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

catalina 1

Ospitalitatea din Maramureş, lucrare în lut

Cătălina a obţinut locul I în 2016 la olimpiada de ceramică, cu o lucrare ce trebuia să reflecte ospitalitatea din Maramureş.

„Noi am avut de ales între a face un obiect care să aibă utilitate practică sau nu. Al meu nu a avut“, ne povesteşte râzând olimpica despre experienţa pe care a avut-o la concurs. Lucrarea a fost una extrem de complexă, fiind formată din cinci piese, fiecare cu specificul său. Experienţa nu a fost deloc una uşoară, pentru că, după 15 ore de mers cu trenul până La Baia Mare, unde s-a susţinut olimpiada, Cătălina a intrat direct în concurs. Cu toate acestea, a făcut faţă cu brio.

catalina 4

Lucrarea cu care Cătălina a câştigat olimpiada din 2016 FOTO Cătălina Gavriliţă

Adolescenta a ocupat locul I şi la concursul „Camil Ressu“ organizat de Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, tot în 2016. Dascălii au avut un rol important în evoluţia Cătălinei, mai ales că ea a venit la Liceul de Arte relativ târziu, în clasa a X-a.

Măiestria de a lucra în lut

Lumea, în general, când se gândeşte la ceramică, asociază acest domeniu cu realizarea de vase şi oale. De fapt, artiştii nu modelează doar în lut, ci pot lucra şi în sticlă, şi în metal. Pe de altă parte, în ceramică obiectele nu trebuie neapărat să aibă utilitate practică. Cătălina a lucrat şi în sticlă, dar mai mult în lut, în special pentru că asta s-a cerut la olimpiadă. Talentul său de a lucra în lut este evident şi este cu atât mai mult de apreciat, cu cât în ţară, elevii care fac acest lucru se pot număra pe degete. Cătălina pictează însă extrem de frumos şi în acuarelă.

catalina 2

Cătălina este maestră şi în arta desenului FOTO Cătălina Gavriliţă

Adolescenta doreşte să urmeze Facultatea de Arte din Cluj-Napoca, secţia ceramică, pentru a-şi perfecţiona tehnica şi a-şi împlini visul: ca după absolvire să-şi deschidă un atelier propriu. Cătălinei îi place mult să deseneze, dar nu şi să picteze. Nu ştie încă pe ce se va axa în principal după absolvire, pentru că mai are multe de învăţat, dar ştie că va trebui să muncească mult pentru a-şi îndeplini visul. „Norocul ţi-l faci cu mâna ta“, explică simplu olimpica. Nu crede însă că va rămâne la Galaţi, ci se va stabili într-un alt oraş din ţară, probabil Cluj, unde vede mai multe oportunităţi de dezvoltare şi recunoaştere pentru tinerii artişti. „Eu doresc să rămân în ţară, în măsura în care voi putea face ceea ce îmi place“, ne declară Cătălina.

Pasionată de kung fu

Cătălina este încă în perioada de explorare, când caută să vadă ce i se potriveşte şi ce poate face bine şi cu pasiune. Una dintre nişele pe care se gândeşte să le exploreze este crearea de bijuterii. „Mi-ar plăcea să realizez bijuterii pe un design creat de mine. Dacă ai o pasiune şi munceşti mult, poţi să scoţi bani din asta“, crede olimpica. Nu va renunţa însă niciodată la desen.

Surprizele nu se opresc aici când vine vorba de Cătălina. Adolescenta este pasionată de artele marţiale, stilul kung fu. A început să practice această disciplină sportivă în urmă cu cinci ani, după ce o prietenă a întrebat-o dacă doreşte să se înscrie la un curs de arte marţiale. 

„Iniţial, voiam să mă apuc de un sport, să fac ceva. Apoi a început să-mi placă, în special principiile, pentru că în shaolin se aplică foarte multe principii budiste. M-a ajutat nu numai la nivel fizic, ci şi spiritual. E un sport care nu încurajează competiţia, nu încurajează violenţa. Sunt mişcări de luptă pe care lumea le asociază cu baletul, dar care pot fi transpuse într-o luptă reală. În acest stil, nu începem noi niciodată atacul, iar cu cât adversarul te loveşte mai tare, cu aceeaşi intensitate te aperi şi tu. Practic, tu nu loveşti, ci te foloseşti de forţa adversarului“, explică Cătălina.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite