Acuzații grave pentru rectorul Universității Galați. Lucian Puiu Georgescu, inculpat pentru delapidare: „Nu există niciun prejudiciu“
0Profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu este acuzat de procurori că ar fi folosit un laborator al Facultății de Mediu din Galați printr-un PFA pe care îl deținea pentru a efectua analize pentru Kaufland, Selgros, SC Apă Canal SA și Serviciul Public Ecosal. Rectorul neagă toate acuzațiile.

Rectorul Universității „Dunǎrea de Jos”, profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu, va fi trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați pentru delapidare.
„Faptele s-au petrecut în perioada 2014-2017. Este vorba de un număr relativ mare de acte materiale, în sensul în care inculpatul Lucian Puiu Georgescu a folosit resursele Universității în scop propriu, fără a avea cadrul necesar pentru acest lucru. S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva acestuia pentru infracțiunea de delapidare prevăzută de articolul 295, alineatul 1, Cod Penal”, a declarat pentru „Adevărul” Cătălin Nicolae Constantinescu-Mărunțel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.
Potrivit aceleiași surse, rectorul ar fi folosit un laborator din cadrul Centrului Regional de Cercetare și Monitorizare a Calității Mediului de la Facultatea de Mediu din Galați, în perioada când era decan al instituției de învățământ, printr-un PFA pe care îl avea deschis pe numele său pentru a efectua analize pentru numeroase societăți private și companii de utilitate publică, precum Kaufland, Selgros, firma de construcții Vega 93, SC Apă Canal SA și Serviciul Public Ecosal.
Suma exactă cu care ar fi fost prejudiciată Universitatea din Galați nu a fost încă stabilită. Anchetatorii au făcut o estimare a prejudiciului, despre care prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați spune că este „relativ ridicat”.
Nu au fost audiate încă toate persoanele și reprezentanții firmelor pentru care PFA-ul deținut de Lucian Puiu Georgescu a prestat servicii.
„Acuzațiile sunt false”
Contactat de „Adevărul”, rectorul Universității „Dunǎrea de Jos” spune că niciuna dintre acuzațiile care i se aduc nu este reală.
„Acuzațiile sunt false. Vorbim de activitatea PFA-ului Georgescu până în 2017. A existat un control al Curții de Conturi. El a fost contestat în instanță în 2018 sau 2019 de către Universitate și s-a constatat atât la fond, cât și în recurs, că nu există niciun prejudiciu”, susține profesorul Lucian Puiu Georgescu.
Rectorul detaliază și modul în care a folosit laboratorul de la Facultatea de Mediu din Galați.
„Laboratorul de la Facultatea de Mediu a fost utilizat parțial, în afara programului, și fără afectarea activității de cercetare și educaționale de către PFA Georgescu, în baza unui contract de comodat. Unele activități de <încercări> au fost desfășurate de PFA Georgescu. <Încercarea> este un termen folosit în avizarea pe care am primit-o de la Ministerul Mediului”, explică profesorul Lucian Puiu Georgescu.
Lucian Puiu Georgescu lasă să se înțeleagă că dosarul penal în care a fost inculpat este unul politic.
„Este de reținut că mie mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile cu exact o săptămână înainte de alegerile de la Universitate, mai precis pe 7 decembrie 2023. Am primit apoi calitatea de inculpat la o zi după ce am cerut demisia ministrului Educației, doamna Ligia Deca. Parcă sunt prea multe coincidențe. Nu acuz pe nimeni, dar astea sunt faptele”, încheie rectorul Universității „Dunărea de Jos”.
Neconfirmat în funcție
Punerea sub acuzare a rectorului Universității „Dunărea de Jos” vine în plin scandal la instituția de învățământ gălățeană. Profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu este singurul rector ales din țară care nu a fost confirmat în funcție pentru un nou mandat de către ministrul Educației Ligia Leca.
Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile pentru un nou mandat de rector al Universității de la Galați din 14 decembrie 2023, în care l-a avut drept contracandidat pe profesorul Cătălin Fetecău, președintele Universității „Dunărea de Jos”.
Georgescu a câștigat la o diferență de 14 voturi, cu ajutorul voturilor obținute la secțiile din Brăila și Chișinău. Ministerul Educației a trimis la scurt timp un control la Universitatea „Dunărea de Jos”, după ce au fost semnalate nereguli în cadrul procesului electoral.
Procedura de vot a fost contestată de către profesorul Cătălin Fetecău atât la Universitate, cât și la Ministerul Educației.
La rândul său, Lucian Puiu Georgescu, fost ministru al Cercetării în Guvernul Tudose, a contestat la Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ, ordinul ministrului Educației, cerând prin două acțiuni în instanță atât suspendarea ordinului, cât și anularea lui. Mandatul rectorului se încheie pe 22 februarie 2024.