„Te ia DNA”, site-ul unde poţi turna tot: 280 de denunţuri online făcute de români pe un portal de vânat corupţi
0Un portal dedicat exclusiv denunţătorilor unor fapte de corupţie a apărut în plină campanie dusă împotriva furtului de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Site-ul, intitulat în mod sugestiv „Te ia DNA”, nu este asumat de nimeni, dar poate să fie un instrument util investigatorilor, având în vedere numărul mare al aşa ziselor fapte penale semnalate aici.
„Ai asistat la vreo faptă de corupţie? Cunoşti un funcţionar public care a comis o infracţiune? Denunţă-l şi salvează-ţi ţara!”, este mesajul principal transmis celor care intră pe pagina www.teiadna.ro.
Practic, portalul conţine o hartă a României, iar printr-un simplu click se pot face denunţuri în fiecare judeţ în parte, utilizatorii putând folosi atât adrese reale, dar îşi pot ascunde identitatea şi sub un nume fictiv.
Interesant este că doar în câteva zile au fost postate deja peste 280 de denunţuri formulate în special împotriva politicienilor sau a unor funcţionari ai statului român, multe dintre acestea fiind chiar şi simple link-uri ale unor articole apărute în presă.
Spre exemplu, la Iaşi, cele mai multe persoane denunţate sunt primarul Gheorghe Nichita, inspectorul general şcolar Camelia Gavrilă sau medicul Vasile Astărăstoaie.
„14 ani de abuzuri, corupţie şi retrocedări ilegale, tarlaua 162 Iaşi, protejat de poliţişti şi magistraţi corupţi”, este formulat denunţul împotriva primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita.
„Camelia Gavrilă de-a lungul anilor a fost aplaudată şi ajutată să demareze N proiecte de reabilitare, modernizare a şcolilor ieşene, însă nimeni nu a vorbit până acum prin ce metodă, pe ce criterii şi cum au fost direcţionaţi aceşti bani şi din câte se vede, de reabilitări si alte treburi de genul asta, din grădina investiţiilor au beneficiat doar şcolile, grădiniţele, liceele şi colegiile alese pe criteriul ”îţi dau că te cunosc”, ”îţi dau ca sa îmi dai”, îţi dau ca să îmi faci diverse servicii” şi aşa mai departe”, sună denunţul împotriva şefei ISJ Iaşi.
Alte denunţuri vin din judeţul Constanţa, unde un domn care se semnează Dumitru semnalează posibile fapte de corupţie.
„Poate nu ştiaţi că în judeţul Constanţa avem pârtie de schi cu teleferic şi pistă de aterizare pentru elicoptere. Proprietar, domnul senator Moga, proprietar la mai multe blocuri din Mamaia. Pârtia de schi se află în satul Băbeni. Se pare că aici s-au folosit bani de la Consiliul Judeţean Constanţa. Este interesant de văzut cum se cumpără un sat întreg”, scrie Dumitru pe site-ul www.teiadna.
Până la ora actuală aproape toate judeţele sunt reprezentate de exemple oferite de persoane au dorit să semnaleze posibile cazuri de corupţie în localităţile unde trăiesc.
Este foarte posibil ca persoanele care au creat acest site să se fi gândit şi la încrederea pe care românii o au în instituţia numită DNA (63% încredere), dar şi în procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, creditată la capitolul încredere cu 43%.
Potrivit informaţiilor prezentate pe site-urile de specialitate de tip whois, pentru identificarea serverului-mamă al unui site, teiadna.ro este în aceeaşi familie de site-uri ca şi pandurul.ro sau comisarul.ro.
Vă mai recomandăm:
Barometru: nivelul de încredere al românilor în DNA a crescut la 63% în ultimele luni
DNA beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% din români, DIICOT- peste 50%, Curtea Supremă - 48%, iar 57% din români spun că sunt interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă. Aşa arată un barometru IRES vizând încrederea în Justiţie realizat în perioada 9-10 martie.
Laura Codruţa Kovesi: Presiunile vor continua asupra DNA
Presiunea exercitată asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) va continua atâta timp cât această instituţie îşi va face datoria, a declarat recent Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unui interviu acordat agenţiei Reuters.