Revelaţia care l-a transformat în mare filantrop pe cel mai nemilos bancher din Focşani în perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta banc[ Economia din Focşani
Fosta banc[ Economia din Focşani

I.R. Neguţ a condus timp îndelungat Banca Economia din Focşani, care se afla situată în centrul oraşului, imobil care a fost demolat în anii 70’.

I. R. Negutz(Neguţ), directorul celei mai mari bănci din Focşaniul interbelic , S. A. Economia, s-a născut în anul 1871, a absolvit Şcoala Comercială din Braşov, a publicat lucrări din domeniul economic şi a ajuns şeful celei mai mari şi  mai vechi instituţii de credit din sudul Moldovei.

A fost un profesionist, sever  cu el însuşi,  cu subordonaţii, dar mai ales cu debitorii. Cazul lui  Gheorghe Alexianu, viitorul guvernator al Transnistriei, este elocvent.

Acesta încercat în 1919 să răscumpere pământurile  din zona Muncelu ale tatălui său, pierdute la Banca Economia pentru un credit nereturnat şi a oferit o sumă  semnificativă, dar I. R. Neguţ a  refuzat şi a cerut dublul acestei sume, valoare pe care Alexianu nu a  putut-o onora.

Acest director de bancă, bancher nemilos, „inimă de piatră şi suflet rece”, un fel de Ebenzer Scrooge din poveştile lui Charles Dickens,  a avut cu câteva luni înainte de a muri (1942 ) un moment de revelaţie a micimii umane şi şi-a lăsat prin testament olograf întreaga avere Statului, cu condiţia ca soţia sa Ecaterina să beneficieze până la moarte de uzufructul unora dintre imobile.

Iată, pe scurt,  conţinutul testamentului încheiat la 24 mai 1942.

„Las soţiei mele Ecaterina una sută mii lei depuşi la S A Economia din Focşani pentru acoperirea cheltuielilor unei înmormântări modeste şi pentru anul de doliu, având dreptul de a locui nestingherită de nimeni în casa mea din Focşani, piaţa Ştirbei Vodă nr. 6, folosind şi grădina din jurul casei, precum şi mobil , aşternutul, lengeria, vesela şi orice alte ustensile din menaj şi altele s-ar mai găsi la locuinţa mea. Las mumei mele ce se afla în viaţa treizeci mii lei. Las fraţilor şi surorilor mele ori descendenţilor lor câte zece mii de lei de tulpină şi în total şaizeci mii lei. După săvârşirea din viaţa a soţiei mele averea mea o testez astfel. Casa cu grădina din jurul ei aşa cum este arătat şi în planul oraşului Focşani o las Ministerului Educaţiei Naţionale cu îndatorirea ca pe acest loc, amenajând casa existentă,să facă o şcoală de copii mici (grădiniţă) care va purta pe frontispiciul ei numele Şcoala de Copii Mici Ecaterina şi I.R. Neguţ, întrucât şi soţia mea a lăsat una sută de mii lei prin testamentul ei, tot în acest scop, iar eu las din banii depuşi la Banca Economia din Focşani suma de patru sute mii lei ca contribuţie pentru această şcoală. Locul ce mi revine mie din succesiunea Panaite Stănescu îl testez astfel  -pe porţiunea de loc cumpărătura de la Panaite Stănescu cu act sub semnătură privată în suprafaţa de circa 1200 mp  şi cât va mai trebui din restul locului Ministerul Muncii va ridica o clădire care va servi de azil de noapte muncitorilor care vin în Focşani.

image

În acest scop îi las titlurile împroprietăririi în valoare nominală de 1 milion lei.Restul locului din succesiunea mai sus arătată  îl las Ministerului Economiei Naţionale împreună cu titluri ale statului  în valoare nominală de cinci sute mii lei. Va avea îndatorirea ca pe acest loc  să facă instalaţiunile  următoare - o uscătorie de fructe, o fabrică de marmeladă, o pepinieră de pomi fructiferi altoiţi, o stupărie sistematică, o sericicultură şi altele pentru a servi ca demonstraţie  bunilor gospodari de care ţară are nevoie.
Tot în scopul de a forma buni gospodari, deprinzându-i încă de când sunt copii , las din averea mea Liceului Unirea, Liceului Comercial, Gimnaziului Industrial din acest oraş câte două zeci mii lei de fiecare , iar şcoalelor primare nr 1, 2,3,4  de băieţi le las câte zece mii lei de fiecare , drept fond de rulment  pentru a înfiinţa pe lângă fiecare scoală  pentru cultura legumelor şi pomilor câte o grădină şcolară.  Banii destinaţi se vor lua din suma prinsă  pe acţiunile Băii Frăţia care se lichidează, restul se va depune spre fructificare la Banca Economia . Venitul averii donate până la acceptarea donaţiunilor şi executarea îndatoririlor arătate din partea beneficiarilor va fi depus tot la Banca Economia spre fructificare. Pentru cazul când o donaţiune nu va fi acceptată,  acea donaţiune o  las  Băncii Economia împreună cu orice altă avere ce vă mai fi pentru mărirea fondului creat de mine în scop de propagare economică şi culturală , dar numai din venit”.

Banca Economia din Focşani era situată în centru, vizavi de cinematograful Balada, dar a fost demolată după 1970, pentru reconstrucţia centrului civic de astăzi.

Mai puteţi citi:

Acum 160 de ani, focşănenii petreceau de zor în cârciuma "La Olane", imobil care a adăpostit până de curând Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu"

Focşăneanul Umberto Sorani, inventatorul aparatului de curăţat cartofi şi a echipamentelor pentru submarine

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite