Petrea Vâlcu este fascinat de lupta în ring

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din generaţia de aur a boxului românesc fiind fost coleg de lot cu vedete precum Francisc Vaştag şi Leonard Doroftei.

Petrea Vâlcu s-a născut în urmă cu 41 de ani, la Focşani.
Nu va uita niciodată prima sală de box în care s-a antrenat.


Directorul Clubului Sportiv Unirea din Focşani recunoaşte că un rol important în formarea sa ca boxer l-a avut profesorul Costache Hogaş, întemeietorul şcolii de pugilism din Vrancea:


"O să-i port respect deosebit toată viaţa mea. A fost un mare antrenor. M-a învăţat toate loviturile cu care îmi puneam la podea toţi adversarii".


La 13 ani, Petrea Vâlcu a intrat pentru prima dată în sala de box a CS Unirea Focşani şi de atunci a început o carieră prodigioasă ca sportiv şi ulterior şi ca antrenor.

"Stăteam în apropierea bazei sportive din Cartierul Sud şi, într-o zi, m-am hotărât să fac un sport. De mic am fost mai bătăuş şi de aceea prima dată am mers la judo. M-am dus apoi la box şi mi-am găsit vocaţia. Am fost fascinat de ring, de mănuşi, dar şi de modul în care se lucra atunci. Profesorul Hogaş era un antrenor deosebit, cu tact pedagogic.


În cariera mea, am mai lucrat cu antrenori dedicaţi trup şi suflet boxului: Ion Zaharia şi Victor Lupu. Focşaniul are încă o şcoală bună de box şi asta se vede şi prin rezutatele pe care le obţin sportivii noştri în competiţiile intrne şi internaţionale
", a mai spus directorul CS Unirea Focşani.


Petrea Vâlcu a fost unul dintre cei mai reprezentativi boxeri ai Focşaniului, fiind coleg de generaţie, la lotul naţional cu Francis Vaştag, Leonard Doroftei şi Daniel Dumitrescu:


"Am avut marea onoare să fac parte dintr-o generaţie de excepţie a boxului din România. Am rămas prieten cu Vaştag şi cu Doroftei. Am fost colegi la loturile naţionale de juniori şi de tineret şi am avut ce învăţa de la ei".



A boxat pentru Steaua Bucureşti


Medaliile cucerite de Petrea Vâlcu la campionatele naţionale ale României au atras atenţia specialiştilor de la marile cluburi din Capitală.


"În anul 1988, de la CS Unirea Focşani, m-am transferat la Steaua. Acolo, am fost la un pas de a cuceri titlul naţional. Am luat doar argint şi bronz la Campionatul Naţional de Tineret, dar am avut ocazia să plec la multe turnee internaţionale.


Rezultatele nu au apărut imediat în turneele internaţionale, dar mă pot lăuda cu câteva trofee importante. Am cucerit medalii de aur la competiţii din Tunisia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Mongolia şi Rusia, în cadrul categorilor 54 şi 57 de kilograme. Nu pot spune că am fost un mare sportiv al României, dar îndrăznesc să afirm că şi prestaţiile mele la competiţii au contribuit la prestigiul boxului românesc. Am pornit de jos în box şi am ajuns la un nivel destul de ridicat. Să fii component al loturilor naţionale de juniori şi tineret nu e puţin lucru"
, a conchis Petrea Vâlcu.

întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai importante rezultate ca antrenor?
În cei zece ani pe care îi am ca antrenor am reuşit să dau Focşaniului patru campioni naţionali la cadeţi. Sunt şi cinci pugilişti care au fost, ani de-a rândul, selecţionaţi în loturile naţionale cu rezultate bune: Paul Stângaciu, Marian Stângaciu, Cosmin Font, Răzvan Mohorea şi Vasile Stângaciu.


De ce aţi refuzat să preluaţi lotul naţional de cadeţi al României?

Pentru că, în acelaşi an, am luat cu brio cocursul pentru director al CS Unirea Focşani. Asta se întâmpla în anul 2002. Sportivii mei de aici de la club aveau, în acea perioadă, rezultate bune la marile competiţii naţionale şi asta i-a făcut pe şefii Federaţiei Române de Box să-mi propună funţia de antrenor la Lotul naţional de cadeţi. Nu-mi pare rău pentru alegerea pe care am făcut-o în urmă cu şapte ani. Baza sportivă este bine pusă la punct, iar sportivii şi antrenorii îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale pentu a face perfomanţă.

ce-i place

Sunt mulţi cei care mă contestă, dar asta înseamnă că am făcut lucruri importante pentru sportul focşănean. Pasiunea mea cea mai mare este sportul. Îmi place să mai merg la pescuit pentru relaxare. Alături de familie mă simt cel mai bine. Am un copil minunat şi asta mă face să fiu mai puternic pe zi ce trece.

ce nu-i place

Nu-mi plac ce care mint şi cei care vorbesc pe la colţuri. În sportul de performanţă, nu merg jumătăţile de măsură. Nu-mi place politica. Am mult de muncă la CS Unirea Focşani şi vreau să menţin acest club departamental între primele din ţară. Rezultate bune avem la toate secţiile sportive, dar ne pregătim să dăm lovitura în 2010. Ne-am propus să cucerim cel puţin zece titluri naţionale.


PROFIL
NĂSCUT 3.07.1968
STUDII Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
OCUPAŢIE Director CS Unirea Focşani
FAMILIE Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite