Muzeu al răchitei, deținuților politic și colectivizării într-o școală rămasă fără elevi

0
Publicat:

Clădirea unei școli din Vrancea rămasă fără elevi va fi reabilitată până la sfârșitul anului și se dorește a fi reprezentativă pentru comunitatea din Suraia, unde împletitul răchitei a fost o activitate de pe urma căreia au trăit cei mai mulți localnici.

Școala din Dimaci va găzdui muzeul răchitei FOTO: Primăria Suraia
Școala din Dimaci va găzdui muzeul răchitei FOTO: Primăria Suraia

Comuna Suraia, din Vrancea, era cunoscută pe vremuri pentru îndeletnicirea locuitorilor ei, maeștri în împletirea răchitei. Astăzi, puțini mai au această frumoasă preocupare. Administrația locală vrea să păstreze încă vie această amintire și a început pregătirea unui muzeu al răchitei, care va fi gata până la începutul anului 2023.

Clădirea există deja, trebuie doar reabilitată. Este vorba despre școala din Dimaci, închisă în urmă cu patru ani din cauza scăderii drastice a efectivelor de elevi.

Localnicii și-ar fi dorit o altă destinație pentru această clădire, însă în urma evaluării de către specialiști s-a stabilit că nu poate găzdui o grădiniță sau un centru pentru bătrâni.

Autoritățile spun că un astfel de muzeu va fi reprezentativ pentru comunitate și chiar pentru județul Vrancea, fiind singurul cu acest specific.

„Vreau să mulțumesc familiilor din Suraia care încă mai împletesc răchită și care au dorit să doneze împletituri și unelte specifice pentru realizarea acestora dar și doamnei profesor Camelia Sandu care ne va sprijini în dotarea sălii dedicate Colectivizării. Este un pas important pentru noi, oamenii din Suraia, înființarea acestui Muzeu care va dăinui în timp și care ne va aminti de unde am plecat. Copiii, nepoții și strănepoții noștri trebuie să-și cunoască istoria, tradițiile și strămoșii”, spune Maria Stroe, primarul comunei Suraia.

Școala Dimaci va găzdui muzeul răchitei FOTO: Primăria Suraia
Școala Dimaci va găzdui muzeul răchitei FOTO: Primăria Suraia

Muzeul va avea cinci săli, iar în prima dintre acestea vor fi expuse produse din răchită, apoi o altă încăpere va fi destinată istoriei deținuților politici și colectivizării, apoi o sală reprezentativă pentru perioada anilor 1950-1970, cu tot ceea ce a însemnat ea, respectiv război de țesut, sobă de lut, vase și haine tradiționale, dar și o cameră dedicată anilor 1980-2000.

Termenul de execuție a lucrărilor este de patru luni, iar la final clădirea va fi supravegheată video pentru a se evita eventualele distrugeri.

În aceeași curte cu muzeul, există depus un proiect la Compania Națională de Investiții pentru construirea unui nou Cămin Cultural.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite