Ministrul Mediului a anunţat când va funcţiona noul sistem SUMAL.  Orice transport de masă lemnoasă poate fi urmărit prin GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Alexe a avut o întâlnire în Vrancea
Costel Alexe a avut o întâlnire în Vrancea

În plus, în noul profram SUMAL se vor putea vedea, zilnic, toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Guvernul României a aprobat Hotărârea pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare ale Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL. Actul normativ stabileşte regulile de funcţionare ale SUMAL 2.0, devenite obligatorii pentru întreaga industrie a lemnului.

“Aseară, în şedinţa de Guvern, a fost promovat proiectul de hotărâre care a fost tergiversat patru ani. Ne-am asumat că îl operaţionalizăm în şase luni, ceea ce s-a şi întâmplat. În momentul de faţă trebuie să emitem ordinele care să vină în completare iar el va funcţiona din acest an. A fost o problemă ridicată şi aici de proprietarii de păduri, de agenţii economici cu toţi cei care astăzi transportă ilegal material lemnos, nu-l fiscalizează. Odată cu operaţionalizarea SUMAL acest lucru nu va mai fi posibil”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor după o vizită în Vrancea.

Ministrul a mai spus că noul SUMAL va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, s-a aflat în Vrancea, alături de alţi reprezentanţi ai ministerului, la o întâlnire cu mai mulţi primari din zona de munte, preşedinţi de obşte, reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona silvică a judeţului Vrancea.

Una dintre principalele teme de discuţie a fost acordarea plăţilor compensatorii proprietarilor de suprafeţe forestiere, amânate de guvernele anterioare.

“Sunt convins că vom găsi resursele financiare şi pentru 2019, să ajungem la zi, după ce ani de zile au fost tergiversate. În urma discuţiilor pe care le-am avut la nivelul Guvernului, cu Marcel Boloş, prin fonduri europene vom reuşi să creăm aceste linii de finanţare prin care să sprijinim pe cei care exploatează, pe cei care procesează materialul lemnos, pe cei care astăzi aduc plusvaloare materialului lemnos. Avem de la 1 august această linie de finanţare, de 200 de milioane de euro, pentru toţi cei care produc şi comercializează diverse obiecte, fie meşteşugăreşti fie produse naturale în ariile naturale protejate. Vreau să-i felicit pe toţi cei care conservă biodiversitatea în ariile naturale protejate şi să-i asigur pe colegii mei, pe Ion Ştefan şi pe Cătălin Toma, de tot sprijinul meu ca ministrul al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi le-am promis celor prezenţi că ne vom revedea în cursul săptămânilor viitoare, după ce vom finaliza discuţiile cu Ministerul Finanţelor  privind rectificarea din iulie", a spus Alexe.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite