FOTO Cum a aruncat statul român 140.000 de euro pe un patinoar complet inutil. După 3.000 de lei încasaţi, a fost dezmembrat şi retrimis la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patinoarul din gheaţă uscată a fost demolat FOTO: Ştefan Borcea
Patinoarul din gheaţă uscată a fost demolat FOTO: Ştefan Borcea

Deşi trebuia amortizat din vânzarea de bilete către amatorii sporturilor de iarnă, veniturile aduse de aşa-zisul patinoar finanţat de Ministerul Sporturilor au fost nesemnificative.

Inaugurat cu mare fast în decembrie 2009, patinoarul artificial din Focşani s-a dovedit a fi o investiţie complet inutilă.

Şi asta nu pentru că focşănenii nu şi-ar fi dorit un loc în care să practice acest sport, ci din pricina faptului că suprafaţa aleasă pentru patinaj, un plastic denumit „gheaţă uscată“, s-a dovedit extrem de dură.

Patinoarul a costat 140.000 de euro şi a fost construit din fonduri de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada în care titular la acest minister a fost senatorul PDL de Vrancea, Sorina Plăcintă Bucuraş, care ulterior a dezertat la PNL, iar acum a ieşit definitiv din politică, ocupându-se doar de afaceri.

Amortizarea acestuia trebuia să se facă din vânzarea de bilete către cei care voiau să practice patinajul, lucru care nu s-a întâmplat. Administratorii patinoarului, în speţă Clubul Sportiv „Unirea”, spun că din cauza posturilor blocate în sistemul bugetar nu s-a reuşit exploatarea bazei sportive.

patinoar

„Aveam nevoie de două persoane care să fie în permanenţă la patinoar, un om care să lucreze cu publicul şi un muncitor, dar nu am avut cum să rezolvăm problema pentru că posturile au fost blocate”, ne-a precizat Petrea Vîlcu, directorul Clubului Sportiv „Unirea“.

Prin urmare, veniturile realizate de pe urma patinoarului s-au ridicat la 3.000 de lei, echivalentul a 300 de bilete vândute primilor „temerari“ care au încercat gheaţa artificială.

În anul 2013, patinoarul de la Focşani şi alte trei similare din ţară, respectiv Suceava, Iaşi şi Călăraşi au intrat în vizorul Curţii de Conturi a României, care a constatat nereguli în respectarea dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice. „Achiziţionarea şi instalarea patinoarelor s-a realizat fără respectarea dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice şi a fost făcută la preţuri supraevaluate“, spunea atunci raportul Curţii de Conturi.

Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, lucrările au fost supraevaluate chiar şi cu 50%, iar firma din Turda care a primit contractul a făcut achiziţii de dotări la preţuri diferite, deşi vorbim de patinoare identice.

Între timp, patinoarul artificial de la Focşani a fost demontat placă cu placă şi trimis pachet la Ministerul Tineretului, la Bucureşti, pe amplasamentul pus la dispoziţie de autorităţi se va construi un parc tematic pentru copii.

Totuşi, pentru a satisface publicul iubitor de mişcare şi sorturi de iarnă, Primăria Focşani a închiriat un patinoar, de data aceasta cu gheaţă normală, pentru care plăteşte 130.000 de lei de la bugetul local.

patinoar

Întrebată pe vremea când încă mai era în politică în legătură cu investiţia pe care a făcut-o în oraşul care a trimis-o în Parlament şi la Guvern, fostul ministru Sorina Plăcintă Bucuraş (foto jos) a răspuns în felul următor: “Patinoarul este un eşec al meu, dar din eşecuri te poţi ridica şi merge mai departe. Este un eşec aşa cum a fost gazonul pus de Oprişan la Stadionul Naţional din Bucureşti".

Sorina Plăcintă, senator PDL   Foto: ştefan Borcea
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite