Focşani: Bonele şcolite şomează în timp ce părinţii îşi lasă copiii pe mâinile unor necunoscute "de încredere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursanţii fac practică pe păpuşi despre îngrijirea copiilor
Cursanţii fac practică pe păpuşi despre îngrijirea copiilor

Până în prezent, nici autorităţile şi nici vreun intreprinzător privat n-au avut iniţiativa înfiinţării unei agenţii specializate în instruirea şi plasarea de bonePărinţii apelează la persoane necunoscute considerate „de încredere" pentru a le fi îngrijiţi copiii cât lipsesc de acasă, în timp ce 20 de persoane cu calificare de baby sitter şomează.

Găsirea unei bone este o sarcină cu adevărat dificilă. Asta pentru că, în Focşani, o asemenea meserie, deşi necesară, oficial nu există. Singura cale prin care se poate găsi o persoană de încredere pentru îngrijirea copilului în răstimpul în care părinţii sunt plecaţi de acasă este cea a recomandărilor din partea cunoscuţilor.

„Am apelat la o rudă care mi-a recomandat o persoană pe care o ştia bine. Plătesc 500 de lei/lună şi sunt mulţumită", ne-a declarat Alina Paraschiv, o tânără mămică. La ora actuală, în Focşani nu există nicio agenţie specializată în plasarea de bone. Cât despre calificarea în această meserie, a existat un experiment în acest sen realizat prin intermediul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila".

„Am instruit la şcoala noastră, gratuit, 20 de tineri, pentru meseria de baby sitter. Timp de trei luni, au fost efectuate cursuri intensive, teoretice şi practice, prin care respectivii au fost pregătiţi să îngrijească un copil ca la carte, plecând de la înfăşat, îmbăiere, alimentaţie şi absolut tot ceea ce ţine de studiul creşterii şi dezvoltării armonioase a copilului", ne-a declarat Violeta Zlota, cadru didactic care a predat la acest curs.

S-au instruit degeaba

Din păcate, deşi îşi doreau să lucreze în meseria pentru care s-au calificat, cursanţii spun că nu au avut posibilitatea să-şi ofere serviciile.

„Sunt şomeră şi am sperat să-mi pot câştiga existenţa îngrijind un copil. Din păcate, nu s-a ivit nicio oportunitate până acum", ne-a spus Mariana Popa. „Nu ne rămâne decât să sperăm că, în timp, se va aplica şi la noi acelaşi sistem de plasare, prin agenţii specializate, sistem care în ţările civilizate se practică de câteva decenii. Nici măcar una dintre colegele cu care am urmat cursul nu a avut ocazia să pună în practică ce a învăţat", a adăugat Mariana Lăduncă, şomeră.

Legalizarea meseriei de bonă

Statul pregăteşte Legea bonelor, un act normativ care să răspundă directivelor europene privind accesul pe piaţa muncii, în acest domeniu.

Potrivit proiectului legislativ, activitatea de îngrijire la domiciliu a copiilor altora, va putea fi practicată ca meserie numai după absolvirea unui curs de instruire. Mai mult, viitoarelei baby-siter trebuie să aibă o stare de sănătate bună, confirmată de medic şi psiholog.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite