Expertele din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, arestate preventiv pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Roxana Pintea a fost adusă la DNA FOTO: B1
Ileana Roxana Pintea a fost adusă la DNA FOTO: B1

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de arestare a expertelor Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu.

Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu, cele două experte din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, potrivit Agerpres.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Iniţial, expertele au fost reţinute pentru 24 de ore de procurorii DNA, din ordonanţele de reţinere reeşind că există date şi probe din care rezultă că cele două experte ar fi încercat să "albească" dosarul lui Marian Oprişan, astfel încât să nu rezulte un prejudiciu.

"Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanţa de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secţia Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca. Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Muşuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate. Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective. Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Muşuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Muşuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menţionat, prin semnarea documentului", se arată în comunicatul DNA.

Elena Valentina Muşuroiu este acelaşi specialist care a realizat şi expertiza extrajudiciară cerută de Relu Fenechiu în dosarul său de corupţie care a dus în final la condamnarea fostului liberal.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Liviu Macovei, expert, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În procesul în care Oprişan este învinuit judecătoriii vor să afle cum s-au cheltuit 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar şi cum s-a achiziţionat Complexului Turistic Căprioara.

Conform procurorilor DNA, care au trimis acest dosar la instanţă în 2006, 41 de drumuri comunale au fost pietruite după ce Consiliul Judeţean Vrancea a primit, în 2004, de la Ministerului Transporturilor suma de 1,9 milioane de dolari dintr-un împrumut extern.

Materialul de urmărire penală indică faptul că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deşi banii au fost plătiţi de către CJ Vrancea aproape în avans.

DNA a reţinut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), alţi circa 600.000 euro în dauna Consiliului Judeţean şi aproape 75.000 euro, sumă cu care ar fi prejudiciat bugetul Guvernului.

Dosarul lui Oprişan, amânare la nesfârşit. Expertul agreat de Ministerul Justiţiei nu şi-a făcut temele nici la termenul de joi

Următorul termen a fost stabilit pe data de 22 ianuarie, când este posibil să se ia în discuţie şi o schimbare a încadrării juridice a faptelor.

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a reuşit, timp de şapte ani şi jumătate, să amâne termenele de judecată în marele „Dosar Căprioara”, în care este acuzat de corupţie. Ce s-a întâmplat? Primari, care îi sunt subordonaţi în partid baronului, au refuzat audierile, unii foşti prefecţi şi-au pierdut subit memoria, iar poliţiştii i-au sfidat pe judecători.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite