Două lupoaice orfane, adoptate în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupoaicele au fost aduse de reprezentanţii Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice, de la Bistriţa,  de la doi localnici care le-au crescut în gospodăriile lor cât au fost pui.

Două lupoaice, surori, care nu au mai mult de 10 luni, se află în prezent în custodia Centrului Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animalele Sălbatice din Vrancea.

Maya şi Lupi, cum au fost botezate cele două femele de lup cenuşiu, au rămas orfane după ce mama lor a fost împuşcată cu ceva timp în urmă într-o pădure din zona Bistriţei.

Ele au fost bine îngrijite în gospodăriile a doi localnici din satele bistriţene Nuşeni şi Uriu.

„Femelele de lup au în jur de 10 luni, sunt dezvoltate corect şi nu prezintă urme de malnutriţie sau răni, foştii deţinători susţinând că lupii au beneficiat de un tratament foarte bun. Lupoaicele au fost aduse la Centrul Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animalele Sălbatice din Crângul Petreşti şi se află în prezent în carantină. În viitorul apropiat, vor fi eliberate într-un ţarc de 3.500 mp în pădure, împrejmuit cu gard electric şi gard de siguranţă”, a precizat biologul Matei Dragomir, Coordonator al Centrului Zonal de Tratament  şi Îngrijire pentru Animalele Sălbatice.

image

Potrivit acestuia, în final lupoaicele vor fi elibera în mediul lor natural. Pentru acest lucru este nevoie de un program special de recuperare în care contactul cu oamenii este minim, motiv pentru care accesul în centru va fi limitat doar la personalul responsabil cu reabilitarea animalelor.

Cu ce se ocupă Centrul Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animale Sălbatice

Înfiinţat în anul 2007 de către ACDB, cu ajutorul unui proiect Phare, Centrul Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) este astăzi singurul centru autorizat care se adresează animalelor sălbatice aflate în dificultate, dotat cu echipă mobilă de intervenţii în teren, cuşti şi ţarcuri pentru animalele care au nevoie de tratamente prelungite.

image

În momentul de faţă, CZITAS acţionează cu precădere în judetul Vrancea şi în judeţele limitrofe.

În ultimii ani, la centru au fost tratate diferite specii de animale sălbatice, cu diferite afecţiuni. În marea majoritate a cazurilor, traumatismele speciilor care ajung la centru au ca şi cauză factorul uman (ex: laţuri de braconaj, accidente auto, intoxicaţii cu pesticide etc.).

Mai puteţi citi:

Povestea impresionantă a ursuleţului cu trei picioare GALERIE FOTO-VIDEO

Pelicanul Paul, pacient la cabinetul medicului radiolog GALERIE FOTO-VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite