Culmea birocraţiei. Aparatul de testare Covid-19 al Spitalului de Urgenţă nu are autorizaţie de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unităţii medicale anunţase la sfârşitul săptămânii trecute, cu surle şi trâmbiţe, că aparatul va fi pus în funcţiune pe 25 mai.

Bâlbâielile autorităţilor sanitare din Vrancea în criza coronavirusului par să nu se mai termine. Astfel, după ce vineri, 22 mai, conducerea Spitalului de Urgenţă a invitat special reprezentanţii mass media din judeţ pentru a da vestea mult aşteptată de populaţie, şi anume punerea în funcţiune, începând cu data de 25 mai, a aparatului de testare Real Time PCR achiziţionat de Consiliul Judeţean pentru Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, în realitate lucrurile par mai complicate decât s-a crezut. 

Asta pentru că responsabilii unităţii medicale nu s-au asigurat că acest aparat are autorizaţie de funcţionare. Aparatul a fost instalat în laboratorul BK din cadrul secţiei de Pneumologie.

"Aparatul este nou, este funcţional, însă deocamdată nu testăm pacienţii. Suntem în curs de avizare, trebuie să arătăm circuitele, programul de testare. În funcţie de cât de repede vom obţine toate avizările, vom da drumul. Nu o să lucrăm în fiecare zi a săptămânii, ci doar lunea, marţea şi vinerea, deoarece în acelaşi laborator lucrăm şi probele BK", a declarat medicul epidemiolog al SJU Focşani, Diana Stoica, pentru agerpres.ro, care anunţă şi că obţinerea autorizaţiei presupune o procedură destul de lungă.

Declaraţia epidemiologului spitalului se bate cap în cap cu ceea ce declara vineri directorul interimar al spitalului, care dădea asigurări că totul este în regulă. ”Ne-am propus să punem în funcţiune aparatul Real-Time PCR începând cu data de luni. Avem toate avizele necesare şi l-am amplasat într-un spaţiu în care să se evite contactul între cei care vin pentru testare şi cei deja testaţi. Cu acest aparat vor lucra un medic, un biolog şi 3 asistenţi medicali, instruiţi corespunzător, la Galaţi. Aparatul a venit împreună cu 2.000 de teste şi are o capacitate de 22 de teste concomitent, cu rezultat în două ore. Vor fi testate toate persoanele simptomatice, conform metodologiei SARS-CoV-2.”, spunea managerul interimar Elena Codruţa Neagu.

Şi cum o problemă nu vine niciodată singură, Consiliul Judeţean a notificat conducerea spitalului că trebuie să mute aparatul din acea secţie, întrucât imobilul trebuie să intre în reabilitare, într-un proiect cu fonduri europene.

Prin urmare, până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare rămâne de bază  aparatul Real Time PCR al Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie care trebuie să elibereze şi documentul care dă undă verde pentru lucrarea probelor luate de la persoanele simptomatice.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite