Conflictul din Ucraina se prelungeşte. Refugiaţii se pun să înveţe limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile de rufugiaţi ucraineni s-au integrat la Focşani FOTO: Primăria Focşani
Familiile de rufugiaţi ucraineni s-au integrat la Focşani FOTO: Primăria Focşani

O profesoară din Ucraina cu statut de refugiat s-a oferit să fie voluntar în cadrul proiectului de învăţare a limbii române de la Focşani.

Războiul din Ucraina pare să fie, din păcate, unul care se va întinde pe o lungă perioadă. Din această cauză, şederea refugiaţilor în ţara noastră se va prelungi fără doar şi poate. 

Au trecut deja trei luni de la debutul agresiunii militare a Rusiei asupra vecinilor noştri de la est şi familiile de ucraineni care şi-au găsit adăpost în România consideră că este necesar să înveţe limba română, pentru a se adapta mai uşor situaţiei în care se găsesc.

În Vrancea sunt 92 de refugiaţi ucraineni care au fost luaţi în grijă în familiile localnicilor, dar şi alţi 22 care sunt cazaţi la Colegiul Tehnic „Valeriu. D. Cotea”, iar o parte din ei şi-au exprimat dorinţa de a obţine cunoştinţe de comunicare în limba română.

Din acest motiv, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” a venit în întâmpinarea lor şi va deschide în zilele care urmează un curs de limba română adresat exclusiv lor.

„Este un curs de iniţiere, în care vom fi ajutaţi de o voluntară din Ucraina, profesoară, care ştie limba română. Avem 20 de cereri în acest sens. Noi am avut intenţia să organizăm cursul încă din martie, dar atunci erau prea bulversaţi, fiecare avea ca prioritate să se stabilească undeva, să-şi îndrepte copiii spre o şcoală, dar acum a intervenit această necesitate şi din partea lor. O să fie puţin greu pentru noi, că nu le cunoaştem limba, dar contăm foarte mult pe prezenţa profesoarei voluntare. De fapt, am înţeles că vor fi două voluntare din Ucraina care ne vor da tot concursul în această etapă de iniţiere”, spune Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii Duiliu Zamfirescu din Focşani.

Cursurile vor fi organizate la Secţia pentru Copii şi Tineret, din strada Nicolae Titulescu nr. 12, iar modulurile cursului sunt structurate în funcţie de gradul de dificultate şi acoperă nivelurile A1 şi A2 conform cadrului european de referinţă.

Toate noţiunile prezentate vor fi sunt însoţite de ilustraţii, materiale video sau audio.

Vă mai recomandăm:

Copiii ucraineni, integraţi în şcolile din România. Ce unitate din Vrancea şi-a deschis porţile pentru refugiaţi

Aproape jumătate din locurile de cazare pentru refugiaţii ucraineni, ocupate în Vrancea
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite