Armata moartă a generalului Oprea. Lista oamenilor importanţi din România care şi-au pierdut stelele primite ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a răspuns la o solicitare făcută de cotidianul „Adevărul“ vizând clarificarea situaţiei celor peste 700 de „ofiţeri de carton“ apăruţi în timpul ministeriatului lui Gabriel Oprea la Apărare  (23 decembrie 2009 – 7 mai 2012).

Peste 700 de persoane au fost avansate în grad ilegal în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, iar lista titlurilor militare nemeritate a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu (7 mai – 22 decembrie 2012).

La vremea respectivă, deconsiprarea falsului grosolan a stârnit un imens scandal, dar situaţia exactă a măsurilor luate de minister împotriva impostorilor „născuţi“ de Gabriel Oprea n-a fost cunoscută în detaliu.

Ministrul Dobriţoiu a determinat în 2012 constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti.

Controlul a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

image

Verificarea s-a extins şi pentru unele cazuri din anul 2010, cum ar cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care fusese avansat de bunul său prieten, Gabriel Oprea, în gradul de colonel, avansare de asemenea ilegală, despre care ziarul “Adevărul” a scris în urmă cu două săptămâni.

În cererea înaintată de „Adevărul“ către Ministerul Apărării au fost solicitate clarificări în legătură cu numele cu mare notorietate din viaţa publică românească prezentă în lunga listă de ofiţeri impostori. Majoritatea acestora au avut cunoştinţă despre înaintarea în grad şi au vorbit public la vremea respectivă în acest context. După cum reiese din răspunsul MApN, cei mai mulţi n-au cerut însă să le fie retrase gradele.

Răspunsul Ministerului Apărării Naţionale by Cezar Padurariu on Scribd

Kovesi şi-a cerut singură degradarea

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost înaintat la gradul de colonel în rezervă la data de 27 aprilie 2011 şi degradat după anchetă, „prin ordin al şefului Statului Major General“ rămânând cu gradul de maior în rezervă.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, avansat colonel în octombrie 2011, a rămas doar cu gradul de locotenent în retragere, dovadă că în respectiva avansare „s-au ars etape“. Nici Isărescu n-a renunţat la grad bunăvoie în urma scandalului public.  

Din lista avansaţilor ilegal a făcut parte şi actuala şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, căreia i s-a acordat în octombrie 2011 gradul de locotenent-colonel. Kovesi era Procuror General al României şi, la solicitarea sa, Statul Major General a revocat ordinul de înaintare în grad. Drept urmare, Kovesi a fost scoasă din evidenţa militară, fiind considerată „cetăţean fără obligaţii militare“.

image

Un lider politic care nu a făcut o zi de armată a fost şi udemeristul Kelemen Hunor, căruia  i s-a acordat gradul de colonel în rezervă în aprilie 2011. Ca şi în cazul şefei DNA, acesta a rămas după anchetă simplu cetăţean, fără obligaţii militare.

Nicolicea, refăcut la loc colonel

Degradat a fost şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur, un greu al fostului partid de guvernământ din acea perioadă, care în aprilie 2011 primise gradul de colonel. În prezent, Flutur a rămas în evidenţele militare cu funcţia de locotenent-colonel în rezervă.

image

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, fost coleg de partid în UNPR cu generalul Oprea, a fost avansat în anul 2011 la gradul de colonel, decizie care avea să fie revocată un an mai târziu, graţie verificărilor dispuse de ministrul Dobriţoiu. În cazul lui Nicolicea, lucrurile s-au schimbat din nou în anul 2014, când potrivit regulamentelor militare a îndeplinit stagiul minim în grad, fiind înaintat din nou în grad, de această dată legal, spune MApN, la gradul de colonel în rezervă.

Grade şi pentru corupţi

Alin Trăşculescu era deputat PDL de Vrancea în anul 2011 când a primit gradul de locotenent-colonel în rezervă. În prezent, fostul deputat se află în închisoare, pentru fapte de corupţie, iar în evidenţele militare a rămas doar cu gradul cu care a finalizat stagiul militar în urmă cu peste două decenii, acela de fruntaş în rezervă.

Pe lista coloneilor au figurat şi fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, care avea să ajungă la rândul său în închisoare, pentru corupţie, Cristian Poteraş, fostul primar al sectorului VI,  aflat în prezent în închisoare, Tudor Pendiuc, fost primar al oraşului Piteşti, anchetat pentru fapte de corupţie, fostul primar al Focşaniului, Decebal Bacinschi, aflat în aceeaşi situaţie juridică, sau fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad.  După revocarea ordinelor de avansare, aceştia au rămas cu gradul de locotenent  sau sublocotenent în retragere.

Pe lista ilegalilor din armata română au figurat şi afacerişti controversaţi, unul dintre aceştia fiind urmăritul general Elan Schwartzenberg, cadorisit cu gradul de colonel fără ca înainte să fi efectuat măcar o zi de stagiu militar.

Mihaela Rădulescu şi Elan Schwartzenberg FOTO Mediafax

În prezent, acesta nu mai deţine grad militar în rezervă sau retragere şi este scos din evidenţa, fiind considerat cetăţean fără obligaţii militare.

Hagi, simplu soldat în rezervă

În mai 2011, când se împlineau 25 de ani de la cea mai mare performanţă fotbalistică obţinută vreodată de o echipă de fotbal românească, câştigarea de către Steaua a Cupei Campionilor Europeni, generalul Oprea s-a gândit să facă un cadou fotbaliştilor din generaţia de aur.

Astfel, soldatul în rezervă Gheorghe Hagi a ajuns dintr-o simplă semnătură colonel în rezervă, căpitanul Gavrilă Pele Balint s-a văzut comandor, locotenentul Miodrag Belodedici a devenit colonel, sublocotenentul Ladislau Boloni a ajuns colonel, maiorul Helmut Duckadam a primit gradul de colonel şi căpitanul Victor Piţurcă a fost înaintat la gradul de comandor în rezervă. Toţii coloneii de la Steaua au fost retrogradaţi prin ordin al Statului Major General. Hagi, de exemplu, a rămas soldat în rezervă.

image

A aplicat aceleaşi măsuri şi în cazul jurnaliştilor Robert Turcescu, avansat locotenent-colonel în condiţiile în care nu a satisfăcut stagiul militar şi Bogdan Chirieac, care din caporal s-a trezit peste noapte ditamai colonelul.

image

“Menţionăm că măsura revocării ordinelor de acordare a gradelor/înaintare în gradul următor pentru personalul mai sus menţionat a urmărit restabilirea situaţiei de drept, în concordanţă cu dispoziţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul dat ziarului Adevărul de Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Listele integrale ale celor înaintaţi în grad de Gabriel Oprea în 2011 şi 2012 pot fi consultate AICI.

Cum „au explodat“ gradele lui Oprea în armată

Gabriel Oprea (55 de ani) a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu în anul 1983, ca ofiţer de intendenţă, cu grad de locotenent. În 1990 a avansat cu un grad, până la căpitan. Din CV-ul său militar lipseşte în totalitate perioada 1993-2001. Atunci a fost reactivat în armată direct la gradul de colonel (sărind peste cele de maior şi locotenent-colonel). Tot în anul 2001, în guvernarea Năstase, a fost promovat general maior activ de justiţie militară, iar în 2003 a primit a doua stea de general. Ulterior, a fost trecut în rezervă, dar în 2008 a căpătat şi a treia stea de general. După numai un an, în 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a cadorisit şi cu a patra stea de general, cel mai înalt grad în Armata Română, în afara celui foarte rar de mareşal, care se poate acorda doar în timp de război.

Gradele de ofiţeri în Forţele Terestre ale Armatei Române

1.    Sublocotenent;
2.    Locotenent;
3.    Căpitan;
4.    Maior;
5.    Locotenent-colonel;
6.    Colonel (Comandor în Forţele Navale);
7.    General (între 1 şi 4 stele);
8.    Mareşal.

Mai citiţi şi:

Marian Oprişan, retrogradat de Armata Română. Cu ce grad l-a cadorisit în 2010 fostul ministru şi prieten Gabriel Oprea

Gradele în Armata Română. Cum îţi dai seama de gradul unui militar după însemnele de pe umeri

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite