Albiile râurilor au ajuns la discreţia exploatatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul pentru Gospodărirea Apelor (SGA) a scos la licitaţie 30 de loturi în albiile râurilor pentru instalarea de balastiere. Sub pretextul că albiile trebuie decolmatate, SGA cere un preţ de pornire pentru închirierea terenurilor de 0,51 lei pe metru pătrat.

Sistemul pentru Gospodărirea Apelor (SGA) Vrancea a scos la licitaţie pentru închiriere 30 de loturi de teren în albiile minore ale râurilor. Anunţul, postat ieri pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziţii Publice, afişează un preţ de pornire de 0,51 lei pe metrul pătrat.

Cele mai căutate loturi par a fi cele de pe Siret, în zona Bilieşti - Suraia - Vadu Roşca, dar şi la Adjud. Există cereri şi pentru albia Putna, loturi pentru acest curs de apă fiind oferite în zona Boloteşti.

"Este vorba doar de albiile minore ale râurilor şi acolo unde este nevoie de decolmatare. Avem 30 de loturi. Licitaţia va avea loc pe 27 iunie", ne-a declarat directorul SGA Vrancea, inginerul Dorina Vraciu.

Licitaţie pe capra vecinului

Lucrătorii din domeniu sunt încântaţi de oferta SGA însă susţin că aceasta este uşor peste lege.

"Eu am 14 balastiere dintre care una pe Siret, la Cosmeşti, pe teritoriul judeţului Vrancea. Preţul de pornire este unul bun de 0,51 de lei, dar pe lânga acesta mai plăteşti 0,2 euro la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (n.r. ANRM) şi încă 4,5 lei pe metrul cub exploatat tot la SGA. În fond, aceste albii sunt gestionate de ANRM, dar sunt scoase la licitaţie de altă instituţie, în speţă Sistemul pentru Gospodărirea Apelor printr-un ordin al ministrului. Teoretic este ilegal pentru că nu poţi pune ordinul mai presus de lege", ne-a explicat Liviu Prodan, unul dintre exploatatorii de balastiere din judeţ.

Balastierele distrug drumul

Localnicii din zonele albiilor în care urmează a se înfiinţa balastiere nu sunt la fel de mulţumiţi.

"Păi în toamna aceasta au spus că vor face drumul. Iar îl vor strica cu zecile de maşini ce vor trece pline cu piatră. Ne crapă pereţii caselor. Şi pe drumul ăsta prost, din cauza gropilor au fost foarte multe accidente pentru că nu mai poţi controla maşina în craterele acestea", ne-a spus unul dintre şoferii ce circulau astăzi pe Drumul Judeţean Focşani - Suraia.

"Sistemul pentru Gospodărirea Apelor are obligaţia prin lege să decolmateze acolo unde trebuie. Noi vom repara drumul în această toamnă şi va fi bine. Trebuie să fie şi balastiere. Avem nevoie de ele că altfel ne trezim cu alte inundaţii", spune şi Vasile Grosu, primarul din comuna Suraia.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite