80.000 de euro plătiţi de pomană: Vrancea se adânceşte şi mai mult în subdezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria Vrancei, un morman de fiare vechi
Industria Vrancei, un morman de fiare vechi

Consiliul Judeţean Vrancea a cheltuit aceşti bani pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Vrancea pentru perioada 2007-2013.

În 2004, Consiliul Judeţean Vrancea a organizat o licitaţie publică pentru realizarea unei strategii de dezvoltare economică a judeţului pentru perioada 2007-2013.

Strategia s-a dorit un diagnostic clar asupra economiei judeţului, care să conţină însă şi măsuri de viitor. Licitaţia a fost câştigată de echipa LDK Consultant S.A din Grecia, iar  CJ Vrancea a plătit suma de 80 000 de euro.

În Strategie se arată că „PIB-ul judeţului Vrancea este un indicator clar al rămânerii în urmă faţă de restul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. În 2004, PIB-ul/locuitor în Vrancea era de 1980 euro/locuitor, ceea ce reprezintă aproximativ 73 % din media naţională (2718 euro/loc). Acest lucru face din judeţul Vrancea singurul judeţ din Regiunea S-E cu PIB sub media naţională şi unul din cele 10 judeţe din România care aveau această trăsătură”.

Cele 10 judeţe menţionate erau Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Olt, Giurgiu. 

În strategie se arată că  „această situaţie este explicată prin două aspecte:1) judeţul Vrancea este un judeţ prin excelenţă rural, orientat spre economia agrară, de subzistenţă. Acest trend istoric s-a păstrat, în 2005, Vrancea fiind unul dintre judeţele cu un grad de urbanizare mai mic de 50%.2) caracterul rural agricol s-a reflectat în creşterea mai lentă a economiei judeţului în raport cu economia naţională. Valoarea Adăugată Brută/locuitor a crescut semnificativ mai încet decât media naţională în perioada 1998-2003”.

La pag. 84 din Strategie se menţionează: „Judeţul Vrancea a contribuit din ce în ce mai puţin la economia regională în perioada 2000-2004; acest lucru reflectat în decalajul dintre media regională a PIB/locuitor şi media judeţului. De la o contribuţie de 12% în anul 2000 în PIB-ul Regiunii S-E a ajuns la 10,8 % în 2004”.

Situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc până în ziua de astăzi, ponderea judeţului la PIB-ul naţional fiind de 0,4 % în 2012, ceea ce spune foarte multe despre faptul că economia judeţului este la pământ.

Dacă unele dintre judeţele menţionate mai sus au făcut mai progrese din 2004 şi până astăzi, Vrancea s-a adâncit şi mai mult în subdezvoltare.

S-au plătit 80 000 de euro, dar avem Strategie pe hârtie care nu foloseşte la nimic. Încă un exemplu de cum pune şeful Consiliului Judeţean vrâncenii pe primul loc.       

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite